Sočni ljubičasti plodovi su na svim tezgama na pijacama. Ako ste ljubitelj ovog voća iskoristite dok ga ima i napravite ukusne i sočne lažne knedele sa šljivama. Prave se mnogo brže od običnih jer nema kuvanja krompira i pravljenja testa.

Sastojci:

  • oko 1 kg šljiva (očišćenjih od koštica)

Prvi fil:

  • 350 g prezli
  • 100 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike cimeta

Drugi fil:

  • 1 l mleka
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 160 g griza
  • 90 g maslaca

Priprema:

Pomešajte prezle, šećer, vanilin šećer, cimet i ulje. Ostavite po strani prvi fil.

Za drugi fil odvojiti 300 ml mleka i pomešati sa šećerom, vanilinim šećrom,praškom za pecivo, jajetom i grizom. 700 ml mleka staviti da provri, pa dodati prethodnu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U vruće na kraju dodati maslac i sjediniti.

U pleh sipati polovinu smese sa prezlama, zatim poređati šljive (prepolovite ih i ređajte unutrašnjom stranom ka dole), pa drugi  fil i na kraju ostatak smese sa prezlama. Peći na 180 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Sačekati da se prohladi i služiti.

Izvor: Stvar ukusa/milas_homemade_

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE

Instagram/milas_homemade_ Lažne knedle sa šljivama