Šargarepa je nezaobilazan deo slanih jela, ali da li ste je probali u kolačima? Ako niste do sad, probajte i sigurno će vam se dopasti. Ovaj sočni kolač sa čokoladnom glazurom je toliko ukusan, da nećete ni posumnjati da je glavni sastojak upravo šargarepa.

Sastojci:

  • 250 g šargarepe
  • 60 ml soka od pomorandže
  • korica od pomorandže
  • 160 ml bademovog mleka (ili drugog po izboru)
  • 3 jajeta
  • 15 g kokosovog brašna 
  • 50 g heljdinog brašna
  • 50 g pirinčanog brašna
  • na vrh kašičice sode bikarbone

Čokoladna glazura:

  • 50 g crne čokolade
  • 50 ml bademovog mleka 

Priprema:

Šargarepu isecite na manje komade, pa zajedno sa rendanom koricom pomorandže, sokom od pomorandže i mlekom usitnite u secku ili blenderu. Dobijenu smesu prebacite u činiju, dodajte jaja pa umutite žicom.

U drugoj posudi pomešajte brašna i sodu bikarbonu. Možete koristiti bilo koje drugo brašno u količini od 100g + 15 g kokosovog. Sjedinite obe smese pa izlijte u podmazan kalup. Pecite na 180 stepeni 35-40 minuta.

Za glazuru otopite čokoladu sa mlekom i prelijte gotov kolač. Malo ohladite u frižideru pre sečenja.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE