Sezona borovnica je u punom jeku, pa bi ove osvežavajuće bobice trebalo iskorititi što je više moguće. Kiselkast ukus jogurta i voća daje posebnu osvežavajuću notu ovoj sočnoj piti, a priprema je više nego jednostavna. 

Kada prođe sezona borovnica, ovaj recept možete da iskoristite i da umesto njih stavite višnje ili neko drugo voće po ukusu. 

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 4 žumanca
  • 1 kesica praška za pecivo

Za nadev:

  • 250 g borovnica
  • 4 belanca
  • 100 g šećera
  • 400 ml jogurta
  • 300 ml kisele pavlake
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

Maslac umutite sa brašnom, praškom za pecivo i zumancima tako da dobijete prhko testo. Ostavite ga u frižideru dok spremate nadev. Belanca umutite u čvrst sneg, pa u njih dodajte brašno, jogust i kiselu pavlaku. Ubacite borovnice i ekstrakt vanile, pa sve lagano izmešajte. Testo premesite još jednom, pa ga razvucite oklagijom. Prstima ga utisnite u okrugli kalup za pečenje. Preko kore ravnomerno sipajte fil. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Ostavite da se prohladi, pa secite na parčice i služite.

Izvor: Stvar ukusa