Keks torta definitivno je jedan od klasika kada je reč o letnjim poslasticama. Pored toga što je jednostavna za pravljenje, najbolje od svega je što nema pečenja. Ova sa nutelom i lešnicima oduševiće sve ljubitelje pravih kolača, a fil samo kratko skuvate i slojeve poređate u kalup.
Očas posla imaćete pruskusnu tortu koja je idelna za rođendane i druge proslave ili kada jednostavno sebe želite da počastite.
Sastojci:
- 200 g keksa
- 200 ml mleka
- 200 g nutele
Za fil:
- 500 ml mleka
- 60 g pudinga od vanile
- 30 g šećera
- 250 g neutralnog sira
- 8 g vanilin šećera
- 300 g slatke pavlake
- 120 g lešnika
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 30 ml ulja
Priprema:
Keks namočite par sekundi u mleko, pa ređajte u pravougaoni kalup. Odozgo ravnomerno premažite sa malo nutele, pa poređajte još jedan red keksa. Puding razmutite sa mlekom, dodajte šećer i vanilin šećer, pa sve kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. U ohlađeni puding dodajte sir, pa mikserom umitite da dobijete kompaktnu smesu. Lešnike sameljite u blenderu, pa sa nemućenom slatkom pavlakom ih dodajte u krem. Sve lepo sjedinite, pa jedan deo krema sipajte u kalup. Poređajte još jedan red keksa i opet premažite nutelom. Postupak ponovite još dva puta. Poslednji sloj treba da vam bude žuti fil od pudinga. Stavite u frižider na pola sata da se stegne. Za to vreme čokoladu sa uljem rastopite na pari, pa sa njom ravnomerno prelijte tortu. Vratite u frižider na još sat vremena. Po želji tortu ukrasite sa malo seckanih lešnika.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Rum kasato slavski kolači koji se ne peku
Cepkana svinjetina u roštilj sosu, ručak za prave gurmane
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke