Keks torta definitivno je jedan od klasika kada je reč o letnjim poslasticama. Pored toga što je jednostavna za pravljenje, najbolje od svega je što nema pečenja. Ova sa nutelom i lešnicima oduševiće sve ljubitelje pravih kolača, a fil samo kratko skuvate i slojeve poređate u kalup.

Očas posla imaćete pruskusnu tortu koja je idelna za rođendane i druge proslave ili kada jednostavno sebe želite da počastite.

Sastojci:

  • 200 g keksa
  • 200 ml mleka
  • 200 g nutele

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 60 g pudinga od vanile
  • 30 g šećera
  • 250 g neutralnog sira
  • 8 g vanilin šećera
  • 300 g slatke pavlake
  • 120 g lešnika

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 30 ml ulja

Priprema:

Keks namočite par sekundi u mleko, pa ređajte u pravougaoni kalup. Odozgo ravnomerno premažite sa malo nutele, pa poređajte još jedan red keksa. Puding razmutite sa mlekom, dodajte šećer i vanilin šećer, pa sve kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. U ohlađeni puding dodajte sir, pa mikserom umitite da dobijete kompaktnu smesu. Lešnike sameljite u blenderu, pa sa nemućenom slatkom pavlakom ih dodajte u krem. Sve lepo sjedinite, pa jedan deo krema sipajte u kalup. Poređajte još jedan red keksa i opet premažite nutelom. Postupak ponovite još dva puta. Poslednji sloj treba da vam bude žuti fil od pudinga. Stavite u frižider na pola sata da se stegne. Za to vreme čokoladu sa uljem rastopite na pari, pa sa njom ravnomerno prelijte tortu. Vratite u frižider na još sat vremena. Po želji tortu ukrasite sa malo seckanih lešnika.

Izvor: Stvar ukusa