Borovnice imaju ogromnu primenu u kulinarstvu pa se od svežeg voća mogu praviti vrlo ukusni kolači, sladoledi, kremovi i napitci. Ona je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata.
Sastojci:
- puter ili sprej za podmazivanje kalupa
- 2 ipo šolje borovnica
- 1 i 3/4 šolje šećera
- pola šolje smeđeg šećera
- pola šolje maslinovog ulja
- pola šolje neslanog putera, rastopljenog
- 2 velika jajeta
- 3/4 šolje mlaćenice
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice soli
- pola kašičice sode bikarbone
- pola kašičice praška za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup i obložite ga pek papirom. Obložite dno tepsije borovnicama.
U srednjoj šerpi pomešajte ¾ šolje šećera sa 2 kašike vode na srednje jakoj vatri. Kuvajte, protresajući šerpu ako je potrebno, dok se ne formira žuta karamela, oko 6 minuta. Odmah u ravnom sloju prelijte borovnice.
U velikoj činiji umutite preostalu 1 šolju šećera, smeđi šećer, ulje, puter i jaja dok ne postane glatka smesa. Dodajte mlaćenicu i umutite dok se ne sjedini, a zatim i ekstrakt vanile. Dodajte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u činiju i mešajte da se sjedini, a zatim prelijte preko borovnica obloženih karamelom. Pecite dok vrh ne porumeni i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 1 sat.
Ostavite da se ohladi 15 minuta, a zatim prođite nožem po ivicama torte. Stavite tanjir preko kalupa za tortu i okrenite ga, skinite pek papir. Ostavite da se malo ohladi, a zatim služite.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem