Borovnice  imaju ogromnu primenu u kulinarstvu pa se od svežeg voća mogu praviti vrlo ukusni kolači, sladoledi, kremovi i napitci. Ona je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. 

Sastojci:

  • puter ili sprej za podmazivanje kalupa
  • 2 ipo šolje borovnica
  • 1 i 3/4 šolje šećera
  • pola šolje smeđeg šećera
  • pola šolje maslinovog ulja
  • pola  šolje neslanog putera, rastopljenog
  • 2 velika jajeta
  • 3/4 šolje mlaćenice
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 šolje brašna
  • 2 kašičice soli
  • pola  kašičice sode bikarbone
  • pola  kašičice praška za pecivo

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup i obložite ga pek papirom. Obložite dno tepsije borovnicama.
U srednjoj šerpi pomešajte ¾ šolje šećera sa 2 kašike vode na srednje jakoj vatri. Kuvajte, protresajući šerpu ako je potrebno, dok se ne formira žuta karamela, oko 6 minuta. Odmah u ravnom sloju prelijte borovnice.
U velikoj činiji umutite preostalu 1 šolju šećera, smeđi šećer, ulje, puter i jaja dok ne postane glatka smesa. Dodajte mlaćenicu i umutite dok se ne sjedini, a zatim i ekstrakt vanile. Dodajte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u činiju i mešajte da se sjedini, a zatim prelijte preko borovnica obloženih karamelom. Pecite dok vrh ne porumeni i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 1 sat.
Ostavite da se ohladi 15 minuta, a zatim prođite nožem po ivicama torte. Stavite tanjir preko kalupa za tortu i okrenite ga, skinite pek papir. Ostavite da se malo ohladi, a zatim služite.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE