Sezona je grožđa, koje i nije baš čest sastojak za pripremu poslastica, ali probajte recept za ovaj jednostavan kolač sa grožđem sigurno će vam se dopasti. Priprema je vrlo jednostavna, od jeftinih sastojaka, a kolač će biti savršemo mekan i vazdušast i sutradan. Idealno se slaže uz popodnevnu šoljicu kafe i razgovor sa komšinicom koja će vam sigurno tražiti recept.
Sastojci:
350 g crnog grožđa
150 g maslaca
2 jajeta
1 žumance
3 kašike ulja
400 g brašna
100 ml jogurta
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a okrugli kalup za torte obložite papirom za pečenje. U posudu za mućenje stavite maslac i šećer, pa mutite mikserom dok ne dobijete penastu smesu. Nakon toga dodajte jedno po jedno jaje, žumance i ulje, sve vreme muteći. U posebnoj posudi izmešajte suve sastojke, pa u smesu od jaja i putera naizmenično sipajte suve sastojke i jogurt. Mutite dok ne dobijete testo bez grudvica. U testo sipajte polovinu grožđa, promešajte i sipajte u kalup. Po vrhu pospite kašiku šećera i ostalo grožđe i lagano ga utisnite prstima. Pecite oko 40-45 minuta dok kolač ne dobije lepu rumenu boju. Pre služenja ga po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus