Čokoladni kolač je mnogima omiljena poslastica, a još kada je zaliven kafom dobićete savršeno sočan slatkiš koji se topi u ustima. Recept je vrlo jednostavan i uspeva i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji. Odmah će nestati iz pleha, te stoga sačuvajte ovaj recept sigurno ćete ga stalno praviti. 

Sastojci:
3 jajeta
100 g šećera
8 g vanilin šećera
100 ml ulja
125 g jogurta
140 g brašna
25 g kakao praha
15 g praška za pecivo
150 ml mleka
8 g instant kafe
1 kašika šećera
prstohvat soli
2 kašike nutele
seckani lešnici za ukrašavanje

Priprema:

Jaja pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i umutite mikserom dok smesa ne pobeli i postane penasta. Sipajte ulje, jogurt i još jednom kratko umutite. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i dodajte u smesu od jaja. Umutite da dobijete kompaktno testo bez grudvica. Testo izlijte u pleh za pečenje dimenzija 20x18 koji ste malo posuli brašnom. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kolač treba da bude pečen, ali sredina treba da ostane sočna. Za to vreme pripremite preliv. Kafu razmutite sa šećerom u šolji mleka. Kada je kolač pečen, izbockajte ga na nekoliko mesta, pa prelijte razmućenom kafom. Odozgo ga premažite nutelom i pospite seckanim lešnicima.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE