Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOKOS KOLAČ SA GRIZOM I VOĆEM: Patišpanj natopljen mlekom, a fil se topi u ustima - lagan i osvežavajuć slatkiš (VIDEO)

Autor Aleksandra Ljubičić

Kolač koji se topi u ustima.

 beli kolač.jpg Izvor: Printscreen/Youtube/Кулинарим с Таней 2.0

Kolači sa kokosom su mnogima omiljeni. U nastavku vam donosimo recept za kokos kolač sa grizom i bobičastim voćem koji se lako sprema. Patišpanj se natapa mlekom, a fil se topi u ustima. Nema sumenje da će vam svi tražiti recept za ovaj slatkiš.

  • Sastojci:
  • *šolja 200 ml
  • 2 šolje kefira/jogurta
  • 1 šolja griza 
  • 1 šolja kokosovih pahuljica 
  • 3/4 šolje šećera, prstohvat soli
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 100-200 ml mleka
  • Fil:
  • 500 ml mleka
  • 7 kašika šećera + 1 kašičica vanilin šećera
  • 40 g skroba
  • pola šolje kokosovih pahuljica 
  • 500 g krem sira
  • 10 g želatina + 4 kašike vode
  • Voćni sloj:
  • 400 g bobičastog voća
  • šećer po ukusu
  • 25 g skroba
  • 2-3 kašike vode

Priprema:

Pomešajte griz, kokos, šećer i kefir. Dodajte prstohvat soli i prašak za pecivo. Sve dobro umešajte i izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni 25-30 minuta. Treba da porumeni odozgo malo. Kada je gotova kora prelijte je mlekom.

Za to vreme pripremite fil. U činiji pomešajte šećer i skrob. Postepeno sipajte pola litre mleka sve vreme mešajući žicom da nema grudvica. Stavite na srednje jaku vatru i uz stalno mešanje čekajte da provri. Čim počne da vri i da se zgušnjava sklonite sa ringle. dodajte kokos i vanilin šećer. Prebacite fil u drugu posudu, prekrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Kada se potpuno ohladi smesu umutite mikserom sa krem sirom i na kraju umešajte nabubreli želatin.

Napravite voćni sloj. U šerpicu stavite voće, pospite šećerom i zagrevajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Skrob pomešajte sa vodom pa kad sklonite voće sa ringle umešajte. Vratite na šporet i neka se malo zgusne. Odmah vruću voćnu smesu sipajte preko kore i poravnajte. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi pre stavljanja drugog sloja. Zatim stavite drugi fil i pospite kokosom pa ostavite nekoliko sati u frižideru pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti