Ledene kocke su najlepši kolač na kojem su odrasle mnoge generacije, a zbog fantastičnog ukusa može da se služi u svim prilikama. Mekana kakao kora preko koje ide beli fil, a onda i čokoladna glazura čine ovaj kolač prosto neodoljivim, a danas čuvenu poslasticu možete da napravite na više načina. Iako priprema nije komplikovana, nove verzije lednih kocki su mnogo jednostavnije za pripremu, jer se često fil i ne kuva. Upravo takaj je i ovaj recept, a dodatno ga ulepšava i način na koji je išaran.
- Sastojci:
- 110 g brašna
- 20 g kakaoa
- 5 g praška za pecivo
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 10 g vanilin šećera
- 80 g šećera
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- 35 g želatina
- 150 ml vode
- Za fil:
- 1 l jogurta
- 200 g šećera
- 500 ml slatke pavlake
- 20 g vanilin šećera
- 50 g kakaoa
- 100 ml ključale vode
Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i šećerom. Sipajte mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite, a onda dodajte smesu sa brašnom. Lepo promešajte. Dobijenu smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Kada se kora ohladi, tanko isecite vrh, tako da dobijete ravnu površinu. Sačuvajte sa strane isečenu koru, trebaće vam za dekoraciju. U posudici pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. Umutite jogurt sa šećerom, a u drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom. Sjedinite obe smese. Dodajte i želatin koji ste otopili na pari i sve dobro sjedinite mikserom. Zatim podelite na 2 jednaka dela. Pomešajte kakao sa ključalom vodom i dobro promešajte, pa dodajte u jedan deo fila i sjedinite. Naizmenično kutlačom sipajte filove preko kore. Drvenim štapićem prođite po vrhu kolača. Stavite u fržider na 3-5 sati, a onda ukrasite mrvljenom korom koju ste ostavili sa strane.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus