U poslednje vreme često na društvenim mrežama i YT kanalima možete da pronađete recepte za ukusne jogurt torte. Osvežavajuće i jednostavne za pripremu osvajaju svakoga na prvi zalogaj.Ako volite kombinaciju voća i jogurta, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. U pitanju je poslastica koja se pravi od prhkog testa, a onda se puni džemom od višanja, kao i filom od jogurta. Nećete se zaustaviti na jednom parčetu. 

  • Sastojci:
  • Za džem:
  • 500 g višanja (smrznutih)
  • 70 g kukuruznog skroba
  • 150 g šećera
  • 150 ml vode
  • Za testo: 
  • 3 žumanceta 
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera u prahu
  • 80 g otopljenog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za fil:
  • 500 g grčkog jogurta
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 belanceta 
  • prstohvat soli
  • 130 g šećera

Priprema:

U šerpi pomešajte višnje koje ste odmrzli i ocedili od viška vode, zatim dodajte skrob, šećer i vodu. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite žumanca sa prstohvatom soli i šećerom u prahu, pa dodajte istopljeni puter. Promešajte, pa dodajte vanilu i prosejano brašno. Umesite testo, pa isecite manje parče, pokrijte ga folijom i stavite u zamrzivač na 15 minuta. U kalup za kuglof (ili običan okrugli) utisnite veći komad testa, po dnu i ivicama. Sipajte džem od višanja i poravnajte. Umutite jogurt, skrob i vanilu, a u drugoj posudi kratko umutite belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šne u jogurt i lagano umešajte. Fil sipajte preko voća i poravnajte. Izvadite testo iz zamrzivača, pa izrendajte preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa