Kolače sa makom ćete pripremiti očas posla, a ne postoji osoba koja će odbiti da proba.

Ko još može da odoli kolačima? Ako ste i vi ljubitelj poslastica, onda ovaj recept morate da isprobate. Bolji kolač sa makom niste probali, a ne morate da budete vešta domaćica jer se ova poslastica baš jednostavno priprema. Sastojci se umute, pa se ispeku, a onda se preliva neobičnom glazurom od žumanceta i šećera u prahu. Od sastojaka za glazuru se nekada pravilo i mućeno jaje, čuveni jugoslovesnki slatkiš.
- Sastojci:
- 210 g putera
- 370 g šećera u prahu
- 170 g maka
- 170 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 130 ml mleka
- 5 jaja
- prstohvat soli
Priprema:
Penasto umutite puter sa šećerom u prahu (170 g). U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mak, pa naizmenično dodajte u puter smesu sa brašnom i mleko. Mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine i dok ne dobijete lepljivu smesu. Zatim umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i lagano umešajte u smesu sa makom. Tepsiju dimenzija 28x22 cm obložite pek papirom, pa sipajte smesu i poravnajte. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Žumanca dobro umutite sa 200 g šećera u prahu i sipajte preko kolača.Ostavite da se ohladi, pa secite. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.