Ko još može da odoli kolačima? Ako ste i vi ljubitelj poslastica, onda ovaj recept morate da isprobate. Bolji kolač sa makom niste probali, a ne morate da budete vešta domaćica jer se ova poslastica baš jednostavno priprema. Sastojci se umute, pa se ispeku, a onda se preliva neobičnom glazurom od žumanceta i šećera u prahu. Od sastojaka za glazuru se nekada pravilo i mućeno jaje, čuveni jugoslovesnki slatkiš.

  • Sastojci:
  • 210 g putera 
  • 370 g šećera u prahu
  • 170 g maka 
  • 170 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 130 ml mleka
  • 5 jaja
  • prstohvat soli

Priprema: 

Penasto umutite puter sa šećerom u prahu (170 g). U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i mak, pa naizmenično dodajte u puter smesu sa brašnom i mleko. Mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine i dok ne dobijete lepljivu smesu. Zatim umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i lagano umešajte u smesu sa makom. Tepsiju dimenzija 28x22 cm obložite pek papirom, pa sipajte smesu i poravnajte. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Žumanca dobro umutite sa 200 g šećera u prahu i sipajte preko kolača.Ostavite da se ohladi, pa secite. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa