Vanilice su starinski sitni kolači koji su nezaobilazni na slavama ili proslavama, a često ukršavaju i prazničnu trpezu. Vanilice su proglašene za najbolje sitne kolače na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com.Što duže stoje to su lepše, a obično se premazuju džemom. Mi vam sada donosimo malo drugačiji recept za vanilice koje se pune čokoladom,a testo se pravi po starinski i to sa mašću. Jako su ukusne i nije ih teško napraviti. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 200 g svinjske masti
  • 2 jajeta 
  • 1 limun
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g brašna
  • seckani orasi 
  • 200 g čokolade (ili nutele) 

Priprema:

Penasto umutite mast sobne temeprature, a odna dodajte jaje, žumance, šećer, vanilin šećer, sok od limuna i rendanu koru limuna. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno. Umesite glatko testo. Razvucite testo oklagijom i rakijskom čašom pravite oblike. U belance umočite jedan deo testa, a onda i u seckane orahe. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Kada se testo malo ohladi premažite jedan komad istopljenom čokoladom (možete i nutelom) i spojite drugim testom. Tako radite dok ne utrošite sve. Pospite šećerom u prahu ako želite. 

Izvor: Stvar ukusa