Poreklo torte beli Egipat niko ne zna, ali kada se recept pojavio u tadašnjoj Jugoslaviji, preko noći je postala popularna. A kako i ne bi kada se pravi od omiljenih sastojka. Kora je puna krckavih oraha, a preko ide poznati poslastičarski fil, a to nije sve. Preko neodoljivog fila se premazuje grilijaš, on se pravi od karamelizovanog šećera i seckanih oraha. Nekada je grilijaš često krasio torte, a ukus je neverovatan. Ako vam je potrebna torta za neku svečanu priliku, onda je naša preporuka da napravite beli Egipat.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • Za I fil:
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 600 ml mleka
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • Za II fil:
  • 350 g šećera
  • 200 g oraha
  • 350 ml slatke pavlake

Priprema:

Kratko mutite belanca, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Dodajte orahe i brašno i lagano mešajte da se svi sastojci sjedine. Smesu sipajte u kalup obložen pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Umutite žumanca, pa dodajte mleko i gustin i dobro sjedinite mikserom. U presotalo mleko sipajte šećer i kada se zagreje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijeni fil sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Ohlađeni fil kratko umutite, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. U šerpu sipajte šećer i lagano istopite, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte sitno sekcane orahe i promešajte. Sipajte smesu na pek papir i ostavite da se ohladi ui frižideru. Ohlađene orahe sa šećerom dobro izblendirajte, pa odvojite 3-4 kašike sa strane za dekoraciju. Umutite slatku pavlaku i u nju dodajte grilijaš (smesa sa orasima i šećerom).

Prvu koru premažite filom od žumanaca, pa zatim grilijašem. Preko ide druga kora koju ćete isto premazati filom od žumanaca, a onda i grilijašem. Sve to pospite grilijašem.

Izvor: Stvar ukusa