Medena pita je nezaoblazna na slavskoj trepzi, a njene mirisne prhke kore i fil osvajaju na prvi zalogaj. Za pripremu treba da odvojite malo vremena, ali na kraju se ispalti, jer su ovi kolači toliko ukusni da nećete moći da se zaustavite na jednom komadu. Medena pita je dobila naziv po korama u koje ide med, kao i cimet i začin za medenjake, a ova kombinacija sastojaka čuvenu poslasticu čini prosto neodoljivom.

  • Sastojci:
  • Za kore:
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike meda
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka
  • 80 g putera
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica začina za medenjake
  • Za fil:
  • 320 ml slatke pavlake
  • 320 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 250 g putera

Priprema:

Kako se spremaju kore:

Penasto umutite jaje i žumance sa šećerom, pa dodajte med, mleko i ulje. Sve lepo sjedinite mikserom, pa dodajte puter sobne temeprature, kao i prosejano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Umesite glatko testo i podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo tanko razvucite oklagijom, pa prebacite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispecite i preostale kore. Kore ređajte jednu na drugu sa sve pek papirom i tako ostavite da se ohlade.

Ovako se pravi fil

U šerpu sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer, pa uključite da se smesa zagreje. U posudi pomešajte mleko i gustin, pa dobro sjedinite, a onda dodajte i brašno. Lepo umešajte da ne ostanu grudvice. Sipajte mleko sa gustinom i brašnom u zagrejanu slatku pavlaku i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga umutite, pa dodajte puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.

Ređanje pite

Skinite pek papir sa kora, pa prvu premažite filom. Stavite preko drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo premažite filom. Onda stavite i treću koru, premažite filom, pa na kraju stavite i četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u frižideru, a pre služenja pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO: 

Instagram/hemsirenin_blogu Najkremastiji kolač

Izvor: Stvar ukusa