Išeleri su kolači koji su se nekada često nalazili na trpezi, a danas je malo ljudi čulo za ovaj ukusan kolač. Išleri podsećaju na vanilice, razlika je u tome što se ovi sitni kolači premazuju filom od vanile, a onda se uvaljaju u čokoladu. Možete da ih dekorišete po želji. Uskoro počinje sezona slava, a sigurni smo da će išleri oduševiti sve goste, pa vam predlažemo da obavezno isprobate ovaj recept.
Sastojci:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 2 jajeta
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400-450 g brašna
- Za fil:
- 300 ml mleka
- 100 g šećera
- 2 žumanceta
- 3 kašike skroba
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 125 g putera
- Za ganaš:
- 100 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Recept za išlere:
Umutite penasto puter sobne temeprature i šećer. Zatim dodajte jaja i sve lepo sjedinite mikserom, a nakon toga dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Umesite prhko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta. Zatim testo za išlere razvucite tanko, pa čašom ili nekom modlom vadite okrugle oblike. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte skrob, vanilu i dobro sjedinite. U šerpu sipajte mleko i kada krene da ključa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil za išlere u neku posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Puter penasto umutite, a zatim dodajte u ohlađeni fil za išlere i dobro sjedinite mikserom. Preko testa za išlere sipajte fil, pa preklopite testom i umočite u ganaš koji ste napravili tako što ste čokoladu istopili sa slatkom pavlakom.
Pročitaje i ovo: Kako se prave žerbo kocke
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem