Išeleri su kolači koji su se nekada često nalazili na trpezi, a danas je malo ljudi čulo za ovaj ukusan kolač. Išleri podsećaju na vanilice, razlika je u tome što se ovi sitni kolači premazuju filom od vanile, a onda se uvaljaju u čokoladu. Možete da ih dekorišete po želji. Uskoro počinje sezona slava, a sigurni smo da će išleri oduševiti sve goste, pa vam predlažemo da obavezno isprobate ovaj recept. 

Sastojci:

  • 200 g putera
  • 200 g šećera
  • 2 jajeta
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400-450 g brašna
  • Za fil:
  • 300 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike skroba
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 125 g putera
  • Za ganaš: 
  • 100 g čokolade 
  • 50 ml slatke pavlake 

Recept za išlere: 

Umutite penasto puter sobne temeprature i šećer. Zatim dodajte jaja i sve lepo sjedinite mikserom, a nakon toga dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Umesite prhko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta. Zatim testo za išlere razvucite tanko, pa čašom ili nekom modlom vadite okrugle oblike. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte skrob, vanilu i dobro sjedinite. U šerpu sipajte mleko i kada krene da ključa dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil za išlere u neku posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Puter penasto umutite, a zatim dodajte u ohlađeni fil za išlere i dobro sjedinite mikserom. Preko testa za išlere sipajte fil, pa preklopite testom i umočite u ganaš koji ste napravili tako što ste čokoladu istopili sa slatkom pavlakom. 

Pročitaje i ovo: Kako se prave žerbo kocke

BONUS VIDEO: 

limun kolač bez peženja Instragram/fitwafflekitchen

Izvor: StvarUkusa