Žerbo kocke su jedan od najčuvenijih mađarskih kolača koji možete da pronađete u svakoj poslastičarnici. Žerbo kocke su ime i dobile po poslastičarnici “Gerbeaud” koja se nalazi u Budimpešti. Otvorio ju je Henrik Kugler davne 1858. godine. Osnovni sastojci čuvenog kolača su mekane kore, džem i orasi, a ovo je jedna od najpopularnijih poslastica na svim slavama.
Pročitajte i kako se prave posne žerbo kocke.
- Sastojci:
- Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- džem od kajsija
- Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 40 g putera
- 2 kašike ulja
Priprema:
U toplom mleku izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i dve kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. U brašno dodajte prašak za pecivo, a zatim i puter sobne temeprature isečen na listiće, šećer i vanilin šećer, kao i jaje. Sve dobro promešajte, pa dodajte kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 20-30 minuta. Testo podelite na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite tanko u obliku pravougaonika. Prvu koru stavite u pleh, pomoći oklagije) i premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite orasima koje ste izblendirali sa šećerom. Stavite drugu koru i stavite preko, pa premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Isto uradite i sa trećom korom, a četvrtu samo stavite preko i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Otopite čokoladu sa puterom i uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem