Žerbo kocke su jedan od najčuvenijih mađarskih kolača koji možete da pronađete u svakoj poslastičarnici. Žerbo kocke su ime i dobile po poslastičarnici “Gerbeaud” koja se nalazi u Budimpešti. Otvorio ju je Henrik Kugler davne 1858. godine. Osnovni sastojci čuvenog kolača su mekane kore, džem i orasi, a ovo je jedna od najpopularnijih poslastica na svim slavama.

Pročitajte i kako se prave posne žerbo kocke

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 20 g svežeg kvasca 
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 250 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • Za fil:
  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • džem od kajsija
  • Za glazuru:
  • 150 g čokolade
  • 40 g putera 
  • 2 kašike ulja

Priprema: 

U toplom mleku izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i dve kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. U brašno dodajte prašak za pecivo, a zatim i puter sobne temeprature isečen na listiće, šećer i vanilin šećer, kao i jaje. Sve dobro promešajte, pa dodajte kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 20-30 minuta. Testo podelite na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite tanko u obliku pravougaonika. Prvu koru stavite u pleh, pomoći oklagije) i premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite orasima koje ste izblendirali sa šećerom. Stavite drugu koru i stavite preko, pa premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Isto uradite i sa trećom korom, a četvrtu samo stavite preko i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Otopite čokoladu sa puterom i uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. 

BONUS VIDEO: 

instagram/fitwafflekitchen Recept za beli čizkejk

Izvor: StvarUkusa