Francuzi su poznati po tome što savršeno kombinuju različite sastojke, a tako je i sa ovim čuvenim receptom za coq au vin ili piletinu u vinu. Piletina koja se sporo kuva postje nevevorvatno mekana i upija sos od vina i aromatičnog bilja, kao i slanine koja daje poseban šmek. Ali ono što ovaj recept razlikuje od ostalih je čokolada koja zajedno sa vinom daje tu slatkastu notu. Ako želite da obradujete porodicu i da napravite savršen nedeljeni ručak, naš predlog je sporo kuvana piletina u sosu od vina. Možete da je poslužite sa salatom i pire krompirom.
- Sastojci:
- Za marinadu:
- 600 crvenog vina
- 1 crni luk
- 1 srednja šargarepa
- 2 štapića celera
- 2-3 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 1 grančica ruzmarina
- 3-4 grančice timijana
- Još:
- 1 celo pile (mogu i samo batac ili karabataci)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike paradajz paste
- 1/4 šolje konjaka (ili rakije)
- 2 šolje pilećeg bujona
- 170 g dimljene slanine
- 170 g male ljutike (vrsta crnog luka)
- 230 g pečuraka
- 100 g putera
- 2 kašike brašna
- 60 g tamne čokolade
- 1 šaka seckanog peršuna
Priprema:
Sipajte vino u šerpu crno vino i kada krene da ključa dodajte sitno seckani crni luk, šargarepu i celer. Zatim dodajte mleveni beli luk, ruzmarin, timijan i lovorov list. Krčkajte još 20 minuta, pa sos sipajte u neku posudu. Ostavite da se ohladi. Dodajte pile koje ste isekli na delove, a možete da kupite samo batake i karabatake, pa da dodate to. Lepo uvaljajte meso u marinadu i pokrijte, pa ostavite u frižideru nekih 24 sata. Zatim meso lagano očistite ubrusom, pa ga posolite i pobiberite. Ispržite meso. Nakon toga ispržite sitno seckani crni i beli luk, pa dodajte paradajz pastu. Promešajte i kada luk omekša dodajte meso i prelijte konjakom ili rakojom. Zatim sipajte bujon i dodajte marinadu (u kojoj je bilo meso) i ostavite da proključa. Zatim poklopite i pecite u zagrejanoj rerni na 120°C oko 150 minuta. Za to vreme isecite slaninu i ljutiku, kao i pečurke. U tiganju istopite puter, pa dodajte luk i slaninu. Pržite dok luk ne omekša, a slanina postane hrskava, pa dodajte pečurke, Ostavite još 2 minuta. Zatim dodajte brašno i dobro promešajte. Isključite šporet. Nakon 120 minuta pečenja mesa, izvadite iz rerne i dodajte mešavinu povrća i slanine (pobrinite se da dobro ostružite tiganj i sve dodajte). Pažljivo promešajte i poklopite, pa pecite preostalih 30 minuta. Nakon toga izvadite piletinu i povrće iz tepsije, pa na šporetu zagrejte sos i dodajte čokoladu. Kuvajte i mešajte dok se ne istopi, pa vratite meso i povrće. Ukrasite svežim peršunom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem