Skoro sve starinske poslastice u sebi sadrže orahe, da li u kori ili filu. Nekada se smatralo da kolač koji nema orahe nije ukusan kao onaj koji sadrži ove orašaste plodove. Uskoro počinje sezona slava i vreme je da razmišljate o meniju, a naš predlog je da vratite ovaj starinski kolač sa orasima koji je poznat i kao bela pita. Mekane kore, kremasti fil i mleveni orasi čine ovaj kolač prosto neodoljivim.
Sastojci:
- Za testo:
- 600 g brašna
- 200 g masti
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 2 praška za pecivo
- 1/2 šoljice mleka
- Za fil:
- 1 l mleka
- 2 kasike brašna
- 4 kašike gustina
- 4 vanilin šećera
- 500 g putera
- 350 g šećera u prahu
- 150 g mlevenih oraha
Recept za belu pitu - ukusne kolače sa orasima:
U posudi penasto umutite mast i šećer, a zatim dodajte jaja i lepo sjedinite mikserom. Nakon toga dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umesite testo. Na kraju sipajte i mleko i mesite dok se sastojci ne sjedine. Testo podelite na 3 jednaka dela, pa svaki tanko razvucite oklagijom, veličine otprilike kao list oblande. Stavite koru na pleh obložen pek papirom, pa pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu bele kao za vanilice. Pomešajte gustin i brašno sa 200 ml mleka, pa dodajte vanilin šećer i lepo razmutite tako da ne ostanu grudvice. Preostalno mleko sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da vri, pa dodajte fil sa brašnom. Kuvajte fil dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil za kolač u šerpu, a zatim ga pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Puter sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte u ohlađeni fil za kolače. Sve dobro sjedintie mikserom.
Premažite koru filom, pa pospite orasima, a zatim stavite drugu koru. I nju premažite filom za kolače, a onda pospite orasima i stavite treću koru. Ceo kolač premažite filom, pa po vrhu dekorišite orasima.
Napomena: Ako želite da kremasto umutite puter, obavezno dodajte i 2-3 kašike ključale vode.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem