Koh je starinski kolač božanstvenog ukusa koji se pravi od jeftinih sastojaka. Ova starinska poslastica sa grizom natapa se mlekom, pa mnoge podseća na trileće. Za danas predlažemo koh ali u penastijoj varijanti - sa šlagom. Svaki zalogaj se topi u ustima, a ukus vraća u detinjstvo.

Sastojci:

  • 2 šolje griza
  • 3/4 šolje šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 jaja
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica vanile u prahu
  • Za preliv:
  • 2 šolje mleka
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1/4 šolje meda
  • Za krem:
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 kašičica vanile u prahu

Recept za koh sa šlagom:

U većoj činiji pomešajte griz, šećer, prašak za pecivo, so, jaja, ulje i vanilin šećer. Kada sjedinite sastojke, smesu za koh izlijte u pleh i pecite oko 15 minuta na 170°C. U drugoj šerpi pomešajte mleko, šećer, vodu i vanilin šećer, pa ostavite da smesa proključa. Promešajte, kuvajte još 2 minuta i smanjite vatru. Kada se malo ohladi dodajte med. Natopite kolač prelivom. Kada se ohladi koh na sobnoj temperaturi, stavite u frižider na 1-2 sata. Umiksajte slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilu, pa nanesite šlag preko koha. Preporučujemo i lažni japanski koh sa medom.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu

   Izvor: StvarUkusa/J.K.