Ledene kocke starinski su kolač koji obožavaju sve generacije. Turci ih natapaju kakao prelivom za sočniji ukus, a recept za ovu poslasticu možete obogatiti na razne načine. Mi predlažemo da napravite laćne ledene kocke sa karamel filomi maskarpone sirom.Pravi se domaći karamel sloj, a posipaju se kikirikijem.

Sastojci:

  • Za koru:
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 80 g brašna
  • 40 g kakaoa
  • vanilin šečer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 ml mleka
  • 1 kašika šećera u prahu
  • Za filove:
  • 40 g putera
  • 100 ml tople slatke pavlake
  • 400 g maskarpone sira
  • 40 g šećera u prahu
  • 200 ml tečnog šlaga
  • 70 g mlečne čokolade
  • 70 g crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • pečeni kikiriki (opciono)

Recept za snikers ledene kocke:

Ubacite jaja i prstohvat soli, pa umiksajte. Postepeno dodajte 100 g šećera dok ne dobijete teksturu fila. Promešajte kakao i brašno, pa ubacite u umućena jaja prosejanu mešavinu i pomešajte sastojke kašikom. Sipajte 50 ml mleka i promešajte, pa smesu rasporedite po plehu obloženom pek papirom i pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Skinite pek papir pa pomešajte 100 ml mleka i šećer u prahu, pa prelijte koru za lažne ledene kocke. Ubacite u tiganj 200 g šećera, pa kad se karamelizuje dodajte puter i promešajte. Kada se puter istopi, dodajte 100 ml tople slatke pavlake. Mešajte dok se ne zgusne, pa ohlađen karamel fil nanesite preko kore i poravnajte (ali ostavite manju količinu za dekoraciju). U činiju ubacite maskarpone sir, šećer u prahu, tečni šlag, pa umiksajte fil. Napunite špric za kolače filom, stavite pokretnu ivicu oko ledenih kocki, pa nanesite na karamel fil i debljem sloju. Otopite mlečnu i crnu čokoladu sa 100 ml slatke pavlake na pari. Pa nanesite glazuru na ledene kocke. Stavite u frižider na 4 sata da se stegne. Pospite ledene kocke pečenim kikirikijem i odvojenim ostatkom karamel fila. Predlažemo rafaelo ledene kocke sa višnjama.

BONUS VIDEO:

Instagram/pratikyemek.tarifleri Lažne ledene kocke