Ledene kocke starinski su kolač koji obožavaju sve generacije. Turci ih natapaju kakao prelivom za sočniji ukus, a recept za ovu poslasticu možete obogatiti na razne načine. Mi predlažemo da napravite laćne ledene kocke sa karamel filomi maskarpone sirom.Pravi se domaći karamel sloj, a posipaju se kikirikijem.
Sastojci:
- Za koru:
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 80 g brašna
- 40 g kakaoa
- vanilin šečer
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 ml mleka
- 1 kašika šećera u prahu
- Za filove:
- 40 g putera
- 100 ml tople slatke pavlake
- 400 g maskarpone sira
- 40 g šećera u prahu
- 200 ml tečnog šlaga
- 70 g mlečne čokolade
- 70 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- pečeni kikiriki (opciono)
Recept za snikers ledene kocke:
Ubacite jaja i prstohvat soli, pa umiksajte. Postepeno dodajte 100 g šećera dok ne dobijete teksturu fila. Promešajte kakao i brašno, pa ubacite u umućena jaja prosejanu mešavinu i pomešajte sastojke kašikom. Sipajte 50 ml mleka i promešajte, pa smesu rasporedite po plehu obloženom pek papirom i pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Skinite pek papir pa pomešajte 100 ml mleka i šećer u prahu, pa prelijte koru za lažne ledene kocke. Ubacite u tiganj 200 g šećera, pa kad se karamelizuje dodajte puter i promešajte. Kada se puter istopi, dodajte 100 ml tople slatke pavlake. Mešajte dok se ne zgusne, pa ohlađen karamel fil nanesite preko kore i poravnajte (ali ostavite manju količinu za dekoraciju). U činiju ubacite maskarpone sir, šećer u prahu, tečni šlag, pa umiksajte fil. Napunite špric za kolače filom, stavite pokretnu ivicu oko ledenih kocki, pa nanesite na karamel fil i debljem sloju. Otopite mlečnu i crnu čokoladu sa 100 ml slatke pavlake na pari. Pa nanesite glazuru na ledene kocke. Stavite u frižider na 4 sata da se stegne. Pospite ledene kocke pečenim kikirikijem i odvojenim ostatkom karamel fila. Predlažemo rafaelo ledene kocke sa višnjama.
BONUS VIDEO:
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem