Ledene kocke su jedan od najpoznatijih srpskih kolača i originalni recept znaju skoro svi. Ali leti nam više prijaju kolači koji su laganiji, pa tako ova poslastica ima dosta verzija, a jedna od njih je i sa jagodama. Možete da koristite bilo koje sezonsko voće, a predstavljamo vam i recept za rafaelo ledene kocke sa višnjama. Letnja kombinacija sastojaka će vas raspametiti na prvi zalogaj, a ovo voće možete da zamenite i neki po vašem ukusu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2,5 kašike brašna
- 140 g kokosa
- 80 g kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 ml mleka
- Za fil:
- 1 l mleka
- 120 g pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g putera
- Za fil od višnje:
- 250 ml vode
- 250 ml soka od višnje
- 150 g šećera
- 400 g višanja
- 80 g pudinga od vanile
- Za čokoladnu glazuru:
- 100 g mlečne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite belanca sa kašikom šećera u čvrst šne, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Penasto umutite žumanca sa preostalim šećerom i sjedinite obe smese. Dodajte kokos i opet lagano promešajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 170°C oko 15-20 minuta. Zatim skinite pek papirom i koru prelijte vrelim mlekom. Ostavite da upije. U šerpu sipajte 700 ml mleka, pa dodajte šećer i vanilin šećer i ostavite da se zagreje. U posudi pomešajte puding i mleko, pa lepo promešajte. Dodajte u toplo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U vreo puding dodajte puter sobne temeprature i mutite dok se ne sjedine sastoji. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kada krenu da ključaju dodajte višnje. U posudi pomešajte puding i sok od višanja i dodajte u puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijenu smesu dobro izblendirajte. Preko kore premažite fil od višanja, a zatim i vanila fil. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prežamite kolač glazurom. Stavite u frižider da se stegne. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem