Ledene kocke su jedan od najpoznatijih srpskih kolača i originalni recept znaju skoro svi. Ali leti nam više prijaju kolači koji su laganiji, pa tako ova poslastica ima dosta verzija, a jedna od njih je i sa jagodama. Možete da koristite bilo koje sezonsko voće, a predstavljamo vam i recept za rafaelo ledene kocke sa višnjama. Letnja kombinacija sastojaka će vas raspametiti na prvi zalogaj, a ovo voće možete da zamenite i neki po vašem ukusu.  

  • Sastojci:
  • Za koru: 
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera 
  • 2,5 kašike brašna 
  • 140 g kokosa 
  • 80 g kakaoa
  • 1/2 kesice praška za pecivo 
  • 400 ml mleka 
  • Za fil: 
  • 1 l mleka
  • 120 g pudinga od vanile 
  • 10 kašika šećera 
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 200 g putera 
  • Za fil od višnje: 
  • 250 ml vode 
  • 250 ml soka od višnje 
  • 150 g šećera 
  • 400 g višanja 
  • 80 g pudinga od vanile 
  • Za čokoladnu glazuru:
  • 100 g mlečne čokolade 
  • 100 ml slatke pavlake 

Priprema: 
Umutite belanca sa kašikom šećera u čvrst šne, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Penasto umutite žumanca sa preostalim šećerom i sjedinite obe smese. Dodajte kokos i opet lagano promešajte. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 170°C oko 15-20 minuta. Zatim skinite pek papirom i koru prelijte vrelim mlekom. Ostavite da upije. U šerpu sipajte 700 ml mleka, pa dodajte šećer i vanilin šećer i ostavite da se zagreje. U posudi pomešajte puding i mleko, pa lepo promešajte. Dodajte u toplo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U vreo puding dodajte puter sobne temeprature i mutite dok se ne sjedine sastoji. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kada krenu da ključaju dodajte višnje. U posudi pomešajte puding i sok od višanja i dodajte u puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dobijenu smesu dobro izblendirajte. Preko kore premažite fil od višanja, a zatim i vanila fil. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prežamite kolač glazurom. Stavite u frižider da se stegne. Prijatno! 

Izvor: Stvar ukusa