Tulumbe su kolači koji nam dolaze iz Turkse i Egipta, a prave se od prženog testa koji se preliva sirupom. Mi vam danas donosimo još bolji recept za ovo testo, a super je to što nema prženja u ulju. Napravite odlične tulumbe sa dodatkom kokosa i griza, a umesto da ih pržite u ulju, ispecite ih u rerni. 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 90 ml ulja 
  • 90 g griza
  • 40 g kokosa
  • 200 ml jogurta
  • 190 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Za sirup:
  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • 2 koluta limuna
  • 2 koluta pomorandže

Recept za tulumbe sa kokosom i grizom:

15:43
Korak 1

Napravite testo 

Umutite jaje, pa dodajte griz, kokos, vanilin šećer i prašak za pecivo. Promešajte, pa sipajte ulje i jogurt. Ponovo sve sjedinite, pa dodajte prosejano brašno. Umesite mekano testo i uzimajte manje komade i oblikujete valjak (slično kao kada pravite tulumbe). Pritisnite viljuškom po sredini kako biste napravili šaru. 

15:44
Korak 2

Pecite kolače 

Uvaljajte kolače u griz, a zatim ih ređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 30-35 minuta.

15:44
Korak 3

Pripremite sirup

U šerpu sipajte šećer i vodu, pa dodajte kolutove limuna i pomorandže. Kuvajte dok sirup ne krene da vri, a zatim prelijte preko kolača i ostavite sat vremena da upije. 

Pročitajte i ovo: Najlakši recept za tulumbe

BONUS VIDEO: 

Instagram/turkuazkitchen Jednostavne baklave u par koraka

(StvarUkusa/S.B.)