Tiramisu je italijanski kolač koji se jede u celom svetu, a svako ima neki svoj recept za pripremu. Originalini tiramisu se pravi sa piškotama, kremom od jaja i maskarpone sira, kao i dodatkom kakaoa i kafe. Mi vam danas donosimo osvežavajuću verziju čuvenog kolača, pa tako tiramisu napravite sa jagodama.
Sastojci:
- 28 piškota
- Za umak sa jagodama:
- 400 g jagoda
- 70 g šećera
- 30 ml soka od limuna
- 60 ml vode
- Za maskarpone fil:
- 500 g maskarpone sira
- 80 g šećera u prahu
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 360 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- sveže jagode
Recept za tiramisu sa jagodama:
Napravite fil od jagoda
U šerpi pomešajte jagode, sok od limuna, vodu i šećer. Kuvajte dok ne proključa, pa ostavite još 7 minuta. Zatim sklonite sa šporeta, pa sve dobro izblendirajte i procedite.
Napravite fil
Umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu i vanilom, pa sipajte slatku pavlaku i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Napravite tiramisu
Na dno posude sipajte malo umaka sa jagodama, pa umočite piškote u jagode i poređajte na dno. Sipajte pola količine fila, pa još jedan red piškota umočenih u jagode. Na kraju premažite preostali fil sa maskarpone sirom.
Dekorišite
Ohladite u frižideru nekih 4 sata, pa dekorišite seckanim jagodama.
Pročitajte i ovo: Čokoladni tiramisu sa plazmom i višnjama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus