Tiramisu je italijanski kolač koji se jede u celom svetu, a svako ima neki svoj recept za pripremu. Originalini tiramisu se pravi sa piškotama, kremom od jaja i maskarpone sira, kao i dodatkom kakaoa i kafe. Mi vam danas donosimo osvežavajuću verziju čuvenog kolača, pa tako tiramisu napravite sa jagodama.
Sastojci:
- 28 piškota
- Za umak sa jagodama:
- 400 g jagoda
- 70 g šećera
- 30 ml soka od limuna
- 60 ml vode
- Za maskarpone fil:
- 500 g maskarpone sira
- 80 g šećera u prahu
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 360 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- sveže jagode
Recept za tiramisu sa jagodama:
Napravite fil od jagoda
U šerpi pomešajte jagode, sok od limuna, vodu i šećer. Kuvajte dok ne proključa, pa ostavite još 7 minuta. Zatim sklonite sa šporeta, pa sve dobro izblendirajte i procedite.
Napravite fil
Umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu i vanilom, pa sipajte slatku pavlaku i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Napravite tiramisu
Na dno posude sipajte malo umaka sa jagodama, pa umočite piškote u jagode i poređajte na dno. Sipajte pola količine fila, pa još jedan red piškota umočenih u jagode. Na kraju premažite preostali fil sa maskarpone sirom.
Dekorišite
Ohladite u frižideru nekih 4 sata, pa dekorišite seckanim jagodama.
Pročitajte i ovo: Čokoladni tiramisu sa plazmom i višnjama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem