Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolači

Najlepši i najukusniji pokloni ikad: Recepti za kolačiće i mnogo načina da ih iskoristite

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ukusne medene zvezdice možete povezati ukrasnom trakom i pokloniti kao znak pažnje...

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Zašto bi se na vašem stolu ili novogodišnjem drvetu stalno nalazili isti ukrasi? Možete sami da ih napravite, a što je još bolje, možete i da ih pojedete! Domaći medenjaci mogu da stoje i do dve nedelje, pa su zato najbolji izbor za ovu priliku, piše Stil.

Kako bi jestiva dekoracija bila što originalnija i jedinstvena, upotrebite jednostavnu smesu za šaranje - izmešajte šećer u prahu i vodu, da bude gusto taman toliko da može da se nanosi špricem i pustite da vas praznična euforija i kreativnost povedu!

Slatki paketići

Napravite omiljene suve kolačiće, a neka budu u obliku zvezdica. Stavite nekoliko jednu na drugu tako da se kraci ne poklapaju i uvežite trakom, a na vrhu napravite mašnu. Ovako "spakovane" kolačiće možete držati na stolu kao neodoljivi ukras, a čak i pokloniti nekom malom gostu ili prijateljima kao neobičan i vrlo kreativan znak pažnje.

PROČITAJTE JOŠ: Praznični kolačići sa medom i cimetom

Neodoljiva gužva

Iskoristite modle u obliku čovečuljka i ispecite omiljene kolačiće. Smesom za šaranje im nacrtajte lica i odeću, a onda ih poređajte u neku plitku posudicu. Oko njih možete staviti i poneku lizalicu ili slične ukrase, što će samo dodatno ulepšati ionako predivan prizor.

Možete ih napraviti po starom receptu za medenjake: Potrebno vam je 250 g šećera, 2 kašike meda, 2 žumanceta, jaje, 250 g brašna, kesica cimeta i malo sode bikarbone. Umutite šećer, med, dva žumanceta i celo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamesite i od testa razvaljajte koru debljine pola centimetra. Vadite modlom medenjake i pecite u rerni dok ne porumene.

Zvezda trpeze

Nijedna praznična trpeza ne može da prođe bez ukusnog dezerta, a ovi vam neće oduzeti mnogo vremena! Napravite medenjake u obliku zvezda, ukrasite i stavite u neku lepu posudu. Osim što će ukrasiti vaš sto, biće odlični zalogajčići uz prijatan razgovor i čaj!

PROČITAJTE JOŠ: Hleb sa grožđem

Ukusna jelka

Zašto ne biste i vaše praznično drvo okitili ukusnim i jestivim ukrasima? Još ako iskoristite recept za posne medenjake sa cimetom koji možete preuzeti ovde, ne samo da ćete imati prelepu jelku, već će vam i kuća odisati predivnim mirisom! Kada ispečete kolačiće, dok su još topli probušite ih čačkalicom na odgovarajućem mestu i provucite tanji konopac. Ukrasite kolačiće, vežite vrhove konopca i ukrasite jelku!

Možda vam se ovaj recept najviše dopadne: 200 g masti, 200 g šećera, 2 jajeta, 200 g meda, kašika sode bikarbone, kesica vanilin šećera, malo cimeta i muskatnog oraščića, 700-800 g brašna. Mast umutite sa šećerom, dodajte jaja, med, sodu bikarbonu, vanilin šećer, cimet, muskatni oraščić i brašno. Sve zamesite i pravite medenjake. Na sredinu svakog utisnite po pola jezgra oraha. Ređajte u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni dok ne porumene, oko 10 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti