U većini vojvođanskih kuća ovaj neizostavni deo božićne trpeze pravi se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić za koji se veruje da će doneti sreću onome ko ga pronađe. Ovaj novčić se čuva tokom cele godine.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora
  • 500 g mlevenih oraha
  • 350 g šećera
  • 0,5 šoljice ulja
  • 2 čaše kisele vode
  • 400 g meda
  • novčić

Priprema:

Zagrejte med u dubljoj šerpici dok ne postane tečan, a uz to u jednu šoljicu pomešate kiselu vodu i ulje.

Izmešajte mlevene orahe i šećer. Kore ređajte u dobro podmazan pleh, tako što ćete na svaku treću stavljati fil (otprilike po 4 pune kašike), a kore koje nisu filovane, poprskajte vodom i uljem, a svaku drugu i sa medom. Kada dođete do polovine sa slaganjem česnice, ubacite dobro opran novčić, pa nastavite slaganje.

Na kraju ostavite dve kore, pa ih dobro premažite uljem i česnicu isecite uzduž i popreko na željenu veličinu.

Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite do 20 minuta. Vodite računa da vam se česnica ne prepeče i izvadite je čim vidite da su kore dobile finu žućkastu boju.

Za vreme dok se česnica peče, u dublju šerpicu stavite ostatak meda i ugrejte ga ponovi sa čašom vode. Pred kraj pečenja česnice, izvadite je iz šporeta i ovim filom je premažite, da vam kolač ne bi ostao suv.

Poslužite je posle božićnog ručka, tako što ćete ukućanima ili dati da je lome ili im dopustiti da svako izabere svoje parče, u zavisnosti od toga koliko vam je česnica sočna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Opanak.rs