DRUGAČIJI OD OSTALIH: Recept za MESEČEV KOLAČ koji će biti zvezda na svakoj proslavi - lako se priprema

Mesečev kolač možete da napravite ako detetu slavite rođendan, ali i u bilo kojoj drugoj prilici.

Milica Agić

Ovaj mesečev kolač nije teško napraviti i idealan je za sve vrste proslava. Umesto klasične torte napravite poslasticu o kojoj će se pričati danima. Mekani biskvit, fil od vanile i crvenog voća po izboru, a dekoracija od šlaga ili slatke pavlake. I odrasli i deca će tražiti parče viša kada jednom probaju ovaj ukusan kolač

Ako ga pripremate za proslavu rođendana mi vam predlažemo da napravite bele pihtije, krokete, razne osvežavajuće salate, ali i slanu tortu koja osvaja na prvi zalogaj. 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 kesice ili 1 ravna kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 kesica krem šlaga od vanile
  • 250 ml vode
  • 5 kašika mlevenog keksa
  • 3 kašike šećera
  • 100 g trešnje/višnje ili nekog crvenog voća

Za dekoraciju:

  • 200 g šlaga ili 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru: Umutite šećer i jaja. Zatim dodajte ulje, pa prosejano brašno sa praškom za pecivo. Prvo kašikom malo sjedinite, pa zatim umutite. Na kraju dodajte kakao i promešajte. Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom i sipate smesu. Uključite rernu na 180°C (smesa mora da stoji u kalupu na sobnoj temperaturi bar 10 minuta pre pečenja, zbog toga ne uključujte rernu dok pravite smesu). Zatim pecite u zagrejanoj rerni nekih 14-17 minuta. Proverite čačkalicom, pa pokrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temepraturi.
Za fil: U vodi razmutite puding sa šećerom, pa skuvajte. Zatim umutite šlag prema uputstvu i onda dodajte puding, pa dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte keks i voće, pa promešajte. Ohlađen kolač stavite u okruglu posudu koja paše da se namesti oblik meseca, pa sa oštrim nožem isecite oblik. Sa reckavim nožem isecite kolač na pola, filujte ga sa spremnim vanil filom, preklopite i ostavite u frižideru minimum sat vremena. Nakon stajanja i hlađenja dekorišite sa šlagom i poslužite.
Napomena: Od dela koji je isečen od kolača može da se namesti sunce kolač. Njega takođe filujte sa filom od vanile i voća.

Milica Agić 

 Recept poslala Milica Agić