Prelepo, dekorativno hladno predjelo u kojem je osnovni sastojak jogurt. Odlično je u vreme proslava, rođendan, slava, prazika, generalno svih svečanosti.
Sastojci:
- 750 ml jogurta
- 200 g majoneza
- pola kašičice soli
- 50 g želatina
- 300 g praške šunke ili bilo koje druge isečene u listiće
- 4 šargarepe
- pola velike tegle kiselih krastavaca
- 4 jaja
Priprema:
Šargarepu skuvati i iseckati na kolutiće. Jaja obariti pa i njih iseći na kolutove, isto tako iseckati i krastavce.
Želatin potopiti u malo hladne vode ( 50 ml ) i ostaviti da nabubri. Stavite sve u malo veću posudu od one koju ste planirali za želatin da pored njega može da stane još nekih 100 ml.
Pomešati jogurt, majonez i so pa zagrevati do tačke ključanja, taman dok želatin nabubri.
Kada je jogurt skoro provrio skloniti ga sa vatre, pa uzeti jednu kutlaču te mase i dodati u želatin. Mešati da se želatin otopi. Otopljen je kada nema tvrdih delova, nema granulica u masi i sve je fino glatko.
Sada tu masu vratiti u jogurt i dobro izmešati. Možete probati da vidite da li je dovoljno slano.
Uzeti pleh dimenzija 25 x 40 ili 30 x 35 ili tako nekih sličnih.
Na dno poslagati pola praške šunke, kutlačom staviti deo jogurta, pa poslagati red šargarepe, pa opet jogurt, krastavci, jogurt, pa jaja, opet jogurt i red šunkarice, na kraju završiti ostatakom jogurta. Možete slagati i redom koji vi želite, kao i dodavati i oduzimati sastojke koje vi volite.
Ostaviti preko noći u frižideru, pa sutradan ili prekosutra seći i služiti. Kada se u frižideru jogurt stegne poklopite nečim. Folijom, nekom daskom za sečenje ili nečim sličnim.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: domacirecepti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem