Prelepo, dekorativno hladno predjelo u kojem je osnovni sastojak jogurt. Odlično je u vreme proslava, rođendan, slava, prazika, generalno svih svečanosti.

Sastojci:

  • 750 ml jogurta
  • 200 g majoneza
  • pola kašičice soli
  • 50 g želatina
  • 300 g praške šunke ili bilo koje druge isečene u listiće
  • 4 šargarepe
  • pola velike tegle kiselih krastavaca
  • 4 jaja

Priprema:

Šargarepu skuvati i iseckati na kolutiće. Jaja obariti pa i njih iseći na kolutove, isto tako iseckati i krastavce.

Želatin potopiti u malo hladne vode ( 50 ml ) i ostaviti da nabubri. Stavite sve u malo veću posudu od one koju ste planirali za želatin da pored njega može da stane još nekih 100 ml.

Pomešati jogurt, majonez i so pa zagrevati do tačke ključanja, taman dok želatin nabubri.

Kada je jogurt skoro provrio skloniti ga sa vatre, pa uzeti jednu kutlaču te mase i dodati u želatin. Mešati da se želatin otopi. Otopljen je kada nema tvrdih delova, nema granulica u masi i sve je fino glatko.

Pročitajte i: Lagani ručak: Zapečeni karfiol

Sada tu masu vratiti u jogurt i dobro izmešati. Možete probati da vidite da li je dovoljno slano.

Uzeti pleh dimenzija 25 x 40 ili 30 x 35 ili tako nekih sličnih.

Na dno poslagati pola praške šunke, kutlačom staviti deo jogurta, pa poslagati red šargarepe, pa opet jogurt, krastavci, jogurt, pa jaja, opet jogurt i red šunkarice, na kraju završiti ostatakom jogurta. Možete slagati i redom koji vi želite, kao i dodavati i oduzimati sastojke koje vi volite.

Ostaviti preko noći u frižideru, pa sutradan ili prekosutra seći i služiti. Kada se u frižideru jogurt stegne poklopite nečim. Folijom, nekom daskom za sečenje ili nečim sličnim.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: domacirecepti