Postoji legenda vezana za tiramisu, a to je da je nastao kad je jedna žena iz Italije čekala svoju ljubav, moreplovca da se vrati i želela je da ga iznenadi sa ukusnim desertom. Ali, on se nikad nije vratio sa putovanja i nije uspeo da proba kolač. 

Napravljen od kafe, maskarpone sira, jaja, šećera, kakaoa, ponekad likera i piškota, tiramisu je  vremenom postao jedan od omiljenih kolača ne samo u Italiji već i u celom svetu. Poreklo ovog klasika među desertima i dalje je nepoznato, a dve italijanske regije se spore oko toga gde je nastao. 

Čini se da je tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, ali gde i kada tačno nije jasno. Neki danas računaju poreklo tiramisua kao svoj izum 1960. na području Veneto, Italija, u restoranu "Le Beccherie" u Trevizu. Кonkretno, za jelo se tvrdi da ga je prvo kreirao poslastičar Roberto Linguanoto, vlasnik pomenutog restorana. Drugi tvrde da je stvoren krajem 17. veka u Sijeni u čast velikog vojvode Кozima III.

 Ovo je modifikovan recept za tiramisu koji je napravljen tako da zameni sladoled. Uživaćete u ukusu. 

Sastojci:

  • 30 ml jake kafe
  • 50 ml vode
  • 50 ml slatke pavlake 
  • 100 g piškota 
  • 200 g maskarpone sira 
  • 160 g kondenzovanog mleka 
  • 250 g krem sira
  • malo kakao praha 

Priprema: 

Naprvite kafu tako što ćete je pomešati sa vrelom vodom, zatim sipajte u tanjir i dodajte slatku pavlaku. Promešajte, pa umačite piškote i ređajte u kalup. Dobro umutite maskaropne, kondezovano mleko i krem sir. Sipajte preko piškota, pa stavite u zamrzivač da se dobro stegne. Pospite sa kakao prahom gotov kolač.

Izvor: stvarukusa.rs