Danas se obeležava svetski Dan knedli. U Srbiji je ova manifestacija prvi put obeležena prošle godine, a inicijativu za uvođenje Dana knedli, podržali su ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.
Danas milioni ljudi uživaju u knedlama različitih ukusa, a one su retko jelo sa tradicijom od preko 2.000 godina koje do 8.septembra prošle godine nije imalo svoj svetski dan.
U to ime delimo sa vama recept.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 2 jajeta
- 400 g brašna
- šljive očišćene od koštica oko 30 komada
- 250 g prezli
- 7 kašika šećera
- kašika masti ili ulja
Priprema:
Krompir očistiti i iseći na kocke pa skuvati. Kuvani krompir ocediti i izgnječiti kao za pire. Dodati kašiku masti ili ulja, malo posoliti i izmešati. Ostaviti krompir pire da se ohladi. U ohlađen krompir dodati 2 jajeta i brašno pa zamesiti testo. Uzeti lopticu testa i rastanjiti i u sredinu staviti šljivu i napraviti knedlu. Pri pravljenju knedli loptice i ruke posipati brašnom kako se ne bi lepile. Ponavljati dok se testo ne potroši.
U veću šerpu usuti vodu i staviti jednu kašiku soli i staviti da provri. U prokuvanu vodu staviti knedle i kad ponovo prokuva kuvati oko 10-15 minuta i vaditi ih u prezlu pomešanu sa šećerom i uvaljati. Prezla može i da se proprži ko voli.
Recept poslala Jelica Podraščanin