MEKE KOCKE SA RASKOŠNIM FILOM OD KAFE: Čokoladni biskvit premazan džemom nikada ne "omane"

Kolač sa čokoladnom koricom džemom i kafom koji vredi probati.

Printscreen/Youtube/Sprint Cooking

Najpoznatiji kolač sa kafom je tiramisu - italijanski specijalitet. Međutim, sada isprobajte još jedan kolač sa ovim omiljenim napitkom. Najpre ide čokoladna korica koja se premazuje džemom, a zatim se stavlja fil i na kraju šlag. Bogato i raskošno vredi probati.

Sastojci:

  • 4 jaja 
  • 3/4 šolje šećera 
  • 1 šolja brašna 
  • 2 kašike kakaoa 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 300-350 g džema
  • 100-120 ml espreso kafe 
  • 600+400=1000 ml slatke pavlake
  • 8 kašika šećera u prahu 
  • 24g želatina

Priprema:

Najpre pripremamo testo. Umitite jaja sa šećerom, šećer postepeno dodajemo. Mutite na najačoj brzini 10 min dok ne dobijete penastu beličastu smesu. Zatim dodajemo prosejano brašno sa praškom za pecivo i mešamo špatulom da ne ostane grudvica. Umešajte i kakao. Smesu izručite u pleh obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečenu koru premažite džemom.

U jednoj šolji pomešajte kafu sa želatinom i promešajte. Zagrejte kafu, ali ne previše.

Umutite 600 ml pavlake sa šećerom u prahu. Kada ste pri kraju mućenja dodajte kafu sa želatinom pa dobro umutite. Premažite fil preko džema pa kolač odložite u frižider.

2 kašičice želatina pomešajte sa vrelom vodom i ostavite da nabubri. Umutite preostalih 400ml slatke pavlake pa na kraju umešajte i želatin. Prekrijte preko kolača, ali koristeći poslastičatski špric.