Idealni sitni slavski kolači su odlični za sve prilike, ne samo za slave. Pogotovo ako su čokoladni, jer ne postoji osoba koja ih ne voli. Priprema čokoladne kore nije zahtevna i ne morate da budete iskusna domaćica kako bi vam kolač uspeo. A tek kremasti čokoladni fil daje pečat celom kolaču.
Sastojci:
- 30 g crne čokolade
- 50 g putera
- 2 žumanca
- 95 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 70 ml mleka
- 20 g vode
- 70 g brašna za kolače
- 30 g kakao praha
- 5 g praška za pecivo
- 2 belanca
Za fil:
- 130 ml slatke pavlake
- 40 g tamne čokolade
- 10 g šećera
Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom (25 g), pa dodajte mleko, vodu i vanilu. Otopite čokoladu sa puterom. Postepeno sipajte u smesu sa žumancima i mešajte sve vreme. U tu smesu dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Dobro sjedinite. Belanca umutite sa šećerom (70 g) u čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano promešajte. Sipajte u kalup obložen pek papirom. Malo lupite kalup da se smesa lepo rasporedi. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30-35 minuta. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom (30 ml), a ostatak (100 ml) umutite sa šećerom. Pomešajte obe smese i premažite ispečenu koru. Pospite kakao prahom.