KOLAČ SA VANILOM I JAGODAMA: Letnja poslastica po receptu Jelene Mijailović sa sočnim voćem i filom od kisele pavlake

Napravite kolač sa vanilom i jagodama po receptu iz "Praktične žene".

Printscreen/YT/Praktična žena

Gošća u emisiji "Praktična žena" bila je je Jelena Mijailović koja je za pripremila izvrsnu kolač sa jagodama i vanila kremom. Priprema ove poslastice iziskuje malo više vremena, jer se kora peče zajedno s filom, ali čekanje će se svakako isplatiti kada je budete probali. 

Savršen spoj osvežavajućeg voća i kremastog fila oduševiće i najveće probirljivce.  

Sastojci:

Za koru:

  • 40 g mlevenog keksa
  • 200 g brašna
  • 90 g putera
  • 1 jaje
  • 80 g šećera

Za fil:

  • 2 pudinga od vanile
  • 600 ml mleka
  • 180 g šećera
  • 800 g kisele pavlake
  • 100 ml slatke pavlake

Voćni preliv:

  • 200 g jagoda
  • 150 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 80 ml vode

Priprema:

U dubljoj činiji pomešajte sve sastojke za koru pa ih dobro sjedinite ručno ili mikserom. Dobijeno testo rasporedite na dno okruglog kalupa prečnika 26 cm tako da ide i uz gornje ivice. Zajedno sa kalupom stavite u frižider, a za to vreme pripremite fil. Puding od vanile rastvorite u 200 ml mleka, a preostalo mleko stavite da se kuva sa šećerom, pa kada provri dodajte puding. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne, a potom u vruć puding umešajte kiselu i slatku pavlaku.

Sve dobro izmešajte da se lepo sjedini. Rernu uključite na 180 C da se zagreje. Fil sipajte u kalup preko kore i pecite u rerni oko sat vremena. Jagode stavite u šerpu sa šećerom i sipajte pola mere vode. Kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer skroz ne otopi. Gustin razmututi sa preostalom vodom, pa dodajte u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se preliv malo prohladi sipajte ga preko kolača i ravnomerno rasporedite. Stavite ga u frižider na nekih sat vremena da se stegne, a pre služenja ga po želji ukrasite sa malo svežih jagoda.

Izvor: Praktična žena