BRZI ČOKOLADNI ROLAT: Pravi se očas posla, većinu namirnica imate kod kuće, a što duže stoji to je lepši

Sočan čokoladni rolat po ovom receptu izuzetno brzo i lako se pravi.

Shutterstock

Rolati sa džemom, kremom ili umućenom slatkom pavlakom idealni su da zaokružite porodični ručak ili ukoliko imate iznenadne goste. Recept za ovaj čokoladni kolač  priprema se brzo, a uz to nije potrebno mnogo sastojaka.

Ovaj rolat je izdašan i lagan, a još jedna njegova prednost je u tome da što duže stoji to postaje bolji i ukusniji.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike ulja
  • pola kesice prašja za pecivo
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Razdvojte belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer, pa nastavite da mutite mikserom. Potom dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao-prah, žumanca i ulje, pa smesu umutite ručno. Pleh obložite pek papirom, ulijte smesu i pecite je na 180 stepeni petnaestak minuta. Izvadite tepsiju iz rerne, patišpanj prebacite na vlažnu krpu i urolajte, pa ostavite da tako odstoji dok se ne prohladi. Umutite 400 ml slatke pavlake i njome bogato premažite unutrašnju stranu rolata. U šerpici rastopite 100 grama čokolade sa preostalih 100 mililitara neumućene slatke pavlake, pazeći da ne provri. Ovu smesu prelijte preko rolata i ostavite kolač na hladnom mestu nekoliko sati. Secite na kolutove i služite.

Izvor: Stvar ukusa