LETNJA ŠAMPITA SA BRESKVAMA: Penasta i lagana kao oblak, a domaćice su poludele za ovim receptom

Letnja šampita sa breskvama oduševiće sve ljubitelje ove kremaste poslastice.

Shutterstock

Sladokusci će se složiti da je šampita jedan od najboljih izbora kada želite da pojedete nešto slatko, ukusno i kremasto. Tanka kora na kojoj stoji slasni šam je pravo savršenstvo za svačija nepca.

Ukoliko ste ljubitelj ovog kolača, onda će vas sigurno oduševiti i ova letnja verzija u koji se dodaju breskve, a uz ovaj recept kolač će provereno uspeti i onima sa manje kulinarkog iskustva.

Sastojci: 

Za koru:

  • 7 žumanaca 
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika mleka
  • 7 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 250 g breskvi
  • limunov sok
  • prstohvat soli

Za sirup: 

  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode

Priprema:

U posudi umutite žumanca, pa dodajte šećer i ostale sastojke. Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, pa sipajte smesu i pecite je na 180 stepeni 15 minuta. Za to vreme pripremite šam, a kada kora bude gotova, odvojite je od papira za pečenje, pa je ostavite da se ohladi. Ušpinujte jednu šolju vode i jednu šolju šećera. Dobijeni sirup ostavite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte malo limunovog soka, šećer i so. Kada dobijete čvrst šam, polako, sve vreme muteći mikserom na najmanjoj brzini, sipajte sirup. Breskve isecite na sitne kockice, pa dodajte u fil. Sipajte sav šam preko kore, pa poravnajte. Šampitu ostavite da se ohadi, a onda je isecite na kocke željene veličine i uživajte. Možete je dekorisati sa nekoliko kriški voća po želji.

Izvor: Stvar ukusa/Telegraf.rs