Mafini sa kakaom i kafom su izdašni, a premazuju se baršunastim kremom. Rado ćete da ih pripremate. Ako volite ovaj desert, možda ćete želeti da napravite i jogurt mafine sa čokoladnom glazurom. Evo i kako se prave sa kakaom i kafom!
Sastojci:
- 375 g šećera
- 250 g brašna
- 100 g kakao praha
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice instant kafe u prahu
- 200 ml ključale vode
- 200 g kisele pavlake
- 100 ml ulja
- 4 velika jajeta, sobne temperature
- 200 g putera, sobne temperature
- 300 g šećera u prahu, prosejanog
- 180 g mlečne čokolade, otopljene, malo ohlađene
- 1 vanilin šećer
Recept za mafine sa kakaom i kafom:
Zagrejte rernu na 180°C. Obložite kalup za mafine papirnim čašicama. U velikoj činiji umutite šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kašičicu soli. U većoj posudi rastvorite kafu u ključaloj vodi, pa dodajte kiselu pavlaku, ulje i jaja i umutite dok se dobro ne sjedini. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i sipajte mešavinu jaja. Mutite dok se sve ne sjedini (nemojte preterano mešati).
Napunite pripremljene kalupe ravnomerno testom i pecite 20-25 minuta. Ostavite u tepsiji 3 minuta, a zatim izvadite da se potpuno ohlade.
Za čokoladni krem mikserom mutite puter i šećer na srednjoj i visokoj brzini 3-4 minuta, dok smesa ne postane kremasta i bleda. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i vanilin šećer i mutite mikserom na maloj brzini 1-2 minuta, dok krem ne postane gladak i pahuljast. Mafine premažite ovim kremom i uživajte!
Pročitajte kako se prave mafini od maka punjeni čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.