Najukusniji "mrvica" kolač sa smokvama, laki recept na šolje

Evo kako se pravi najukusniji "mrvica" kolač sa smokvama!

YouTube/Entertaining with Beth

Smokve su sada u sezoni, predivne su, sočne i mirisne, i od njih se prave odlični kolači. Pronašli smo za vas jednostavni recept za "mrvica" kolač sa smokvama, koji će oduševiti goste. Pravi se jednostavno, recept je na šolje i ovaj ukusni kolač sa smokvama može da napravi i potpuni početnik u kuhinji.

Ime je dobio zbog mrvica koje se posipaju po vrhu kolača i tokom pečenja postaju hrskave, pa je ovaj kolač prava poslastica za sve koji vole mirisno voće i krckavo, slatko pecivo. Evo kako se pravi "mrvica" kolač sa smokvama!

SASTOJCI:

  • 3 jaja
  • 1 šolja biljnog ulja
  • ½ šolje šećera
  • ½ šolje smeđeg šećera
  • ½ šolje vode
  • 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 2 šolje višenamenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 1 ¼ kašičice mlevenog kardamoma
  • Desetak svežih smokava 
  • Mrvice:
  • ½ šolje višenamenskog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 kašike belog šećera
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • ¼ kašičice cimeta
  • 5 kašika rastopljenog putera
  • 1/2 šolje seckanih oraha

Kako se pravi "mrvica" kolač sa smokvama

Zagrejte rernu na 175C i podmažite kalup za čizkejk, ili kvadratni pleh. U velikoj posudi pomešajte jaja, ulje, šećer, vodu i ekstrakt vanile. Umutite da se sjedini i ostavite sa strane.

U maloj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kardamom. Umutite da se sjedini. Dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i lagano umutite da se sjedine. 

Sipajte testo za "mrvica" kolač sa smokvama u pleh, i po vrhu poređajte smokve isečenom stranom na gore, u krug. Ostavite na stranu.

Da napravite mrvice, umutite brašno, prašak za pecivo, so, šećer i cimet dok se ne sjedine. Dodajte otopljeni puter i mešajte viljuškom dok se ne formira mrvica. Zatim umešajte orahe.

Pospite mrvice na smokve i kolač, ravnomerno rasporedite i pecite kolač 50-60 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista i suva. Ako vrh počne prebrzo da rumeni, prekrijte folijom dok se potpuno ne ispeče. Ostavite "mrvica" kolač sa smokvama da se ohladi i poslužite uz čaj ili za nedeljni ručak, a ovaj kolač je odličan i kada se podgreje.

Pročitajte i kako se pravi najukusniji džem od smokve!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna  Instagram/dilettasecco

(StvarUkusa/B.Z.J.)