Ko još može da odoli palačinkama sa džemom? Ovaj namaz spada u omiljene, a može da se pravi od različitog voća. Danas vam predlažemo da isprobate i ovaj recept za džem od smokvi sa pomorandžom. Sigurni smo da će vam se dopasti čim probate, a super je i to što se ne kuva, pa ne morate da stojite pored šporeta sve vreme. Ovaj džem se peče, a tokom tog procesa cela kuća će mirisati. 

  • Sastojci:
  • 3,5 kg smokvi
  • 1 pomorandža 
  • 400 g šećera

Priprema:

Smokve lepo operite i skinite peteljku, pa isecite po želji. Stavite ih u šerpu, pa dodajte opranu pomorandžu koju ste takođe iseckali (sa sve korom) i šećer. Stavite šerpu u zagrejanu rernu na 180°C i pecite nekih 2 sata, videćete da je džem gotov kada sva tečnost ispari. Na svakih pola sata promešajte, a kada vidite da je dosta tečnosti isparilo usitnite smesu štapnim mikserom. Nakon toga vratite u rernu dok ne ispari sva tečnost. Zatim isključite rernu (ali je ne otvarajte) i ostavite džem još malo unutra. Zatim džem sipajte u sterilisane tegle i vratite u rernu da se potpuno ohladi. 

BONUS VIDEO: 

Kiflice sa džemom Instagram/cooking_with_larisa

Izvor: Stvar ukusa