Vreme je da se sprema zimnica, a ono što svaka domaćica priprema jesu ajvar i pinđur, kao i pečene paprike. Ne postoji osoba koja će odbiti ove specijalitete, a mi vam predlažemo da isprobate i ćopulu. Ajvar, pinđur i ćopula se prave na sličan način, sastojci su uglavnom paprike i patlidžan, a ono što ovaj recept izdvaja je paradajz. Obavezno probajte.
- Sastojci:
- 5 kg patliđana
- 750 g paprike
- 250 g paradajza
- 1 veza peršuna
- 1 veza mirođije
- so
Priprema:
Paprike ispecite, pa im skinite kožicu. Patlidžanu isecite vrh, pa presecite na pola po dužini i takođe ispecite u rerni. Takođe mu skinite koru. Paradajz zasecite i kratko blanširajte, pa skinite kožicu. Kada ste pripremili povrće, sačekajte da se ocedi od viška vode, pa sameljite u blenderu, a možete i na mašinici ako imate. Stavite povrće u šerpu i kuvajte. Ćopula je gotova kada prođete varjačom, a smesa se ne skupi odmah. Pred kraj posolite, pa dodajte seckanu mirođiju i peršun. Sipajte ćopulu u sterilisane tegle i dobro ih zatvorite, pa u toplu rernu koja je isključena. Ostavite preko noći. Kada poslužujete ćopulu možete da dodate malo belo luka, sirćeta i oraha.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem