Prevrnuti kolač sa breskvama

Kolač sa breskvama se pravi tako što se prvo napravi voćni sloj, preko koga se stavlja pripremljeno testo i tako se peče.

Shutterstock

Sastojci: 

Za voćni sloj:

  • 50 g putera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 4-5 svežih breskvi

Za testo:

  • 150 g putera na sobnoj temperaturi
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 120 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Recept za kolač sa breskvama:

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. U tiganju istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte smeđi šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori i ne dobijete karamelizovani sos. Stavite kriške breskve preko karamel sosa, ređajući ih ravnomerno da prekriju dno tiganja. Ostavite posudu na stranu i pripremite testo.

U velikoj činiji umutite puter sobne temperature sa šećerom dok smesa ne postane kremasta i pahuljasta. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. U drugoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte, pa dodajte so. Postepeno dodajte suve sastojke u mešavinu putera i jaja, naizmenično sa mlekom. Počnite i završite sa suvim sastojcima. Na kraju dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.

Dobro izmešano testo rasporedite preko breskvi poređanih u pleh, poravnavajući ga špatulom po površini. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite tortu 40-45 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu 5-6 minuta. Zatim prođite nožem po ivicama tepsije da biste lakše izvadili. Stavite tanjir preko tepsije i pažljivo okrenite kolač, tako da breskve budu na vrhu.

Kolač sa breskvama se priprema obrnutim redosledom, a voćni sloj se pretvara u savršeno karamelizovane breskve sa smeđim šećerom i puterom. Ukoliko volite ovakve poslastice, možda ćete želeti da napravite i najukusniji "mrvica" kolač sa smokvama.

Pročitajte kako se pravi kakao kolač od samo 6 sastojaka

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za kolač od grčkog jogurta sa aromom limuna  Instagram/dilettasecco

StvarUkusa/L.S.