Kolač sa limunom i vanilom pravi se smrznutim korama i kremom koji se stavlja između. Ako volite poslastica, možda ćete želeti da napravite i kolač od krem sira, šlaga, ananasa i oraha. A evo i kako da ga napravite sa limunom i vanilom!
Sastojci:
- 2 lista smrznutog lisnatog testa
- 750 ml slatke pavlake, plus dodatnih 375 ml
- 55 g šećera
- 3 kašičice paste od vanile
- sitno narendana kora od 4 limuna, plus 1 kašika limunovog soka
- 1/3 kašike mleka u prahu
- 1/3 kašike vanilinog šećera
- 1/3 kašike kukuruznog skroba
- 1 kesica želatina
- 120 g šećera u prahu, prosejanog
Recept za kolač sa limunom i vanilom:
Zagrejte rernu na 200°C. Dva pleha obložite papirom za pečenje. Stavite lisnato testo na pleh i na vrh stavite list papira za pečenje isto uradite sa drugim plehom. Pecite, okrećući plehove jednom, da bi boja bila ujednačena, 30 minuta ili dok kora ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu stavite slatku pavlaku, šećer, pastu od vanile i pola limunove korice u šerpu na srednju vatru. Pustite da provri, redovno mešajući da se šećer rastvori. Ubacite 2 kašike mešavine vrućeg krema u činiju, dodajte mleko u prahu, vanilin šećer i kukurzni skrob, i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Vratite krem na vatru i promešajte da se sve sjedini. Sklonite sa vatre. Umešajte želatin u mešavinu krema da se ne sjedini. Ostavite da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi. Procedite mešavinu krema kroz fino sito u činiju, pokrijte površinu najlonskom folijom i ohladite najmanje 1 sat i 30 minuta da se stegne, do guste konzistencije.
Podmažite tepsiju i obložite papirom za pečenje, tako da papir visi preko ivica tepsije. Isecite pečenu koru za kolač, tako da dobro pristaje plehu, a zatim poređajte ceo koru po dnu tepsije. Mutite dodatnih 375 ml slatke pavlake mikserom 1 minut ili dok ne postane čvrsta. Penasto umutite mešavinu krema, a zatim ga dodajte u šlag i umutite dok smesa ne postane glatka i mekana. Kašikom prelijte testo u pripremljenu tepsiju, raširite ga do ivica, a zatim pritisnite preostalu koru od testa na vrh. Ohladite 3 sata ili dok se ne stegne.
U činiji umutite šećer u prahu, preostalu koricu limuna, limunov sok i dovoljno vrele vode (oko 2 kašičice) da dobijete glatku glazuru i rasporedite po vrhu testa. Ohladite 30 minuta ili dok se ne stegne, a zatim isecite za serviranje.
Pročitajte kako se pravi kolač od kafe i oraha premazan kremom od sira i espresa
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem