Mafini sa kakaom i kafom su izdašni, a premazuju se baršunastim kremom. Rado ćete da ih pripremate. Ako volite ovaj desert, možda ćete želeti da napravite i jogurt mafine sa čokoladnom glazurom. Evo i kako se prave sa kakaom i kafom!

Sastojci:

  • 375 g šećera
  • 250 g brašna
  • 100 g kakao praha
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice instant kafe u prahu
  • 200 ml ključale vode
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 ml ulja
  • 4 velika jajeta, sobne temperature
  • 200 g putera, sobne temperature
  • 300 g šećera u prahu, prosejanog
  • 180 g mlečne čokolade, otopljene, malo ohlađene
  • 1 vanilin šećer

Recept za mafine sa kakaom i kafom:

Zagrejte rernu na 180°C. Obložite kalup za mafine papirnim čašicama. U velikoj činiji umutite šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kašičicu soli. U većoj posudi rastvorite kafu u ključaloj vodi, pa dodajte kiselu pavlaku, ulje i jaja i umutite dok se dobro ne sjedini. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i sipajte mešavinu jaja. Mutite dok se sve ne sjedini (nemojte preterano mešati).

Napunite pripremljene kalupe ravnomerno testom i pecite 20-25 minuta. Ostavite u tepsiji 3 minuta, a zatim izvadite da se potpuno ohlade.

Za čokoladni krem mikserom mutite puter i šećer na srednjoj i visokoj brzini 3-4 minuta, dok smesa ne postane kremasta i bleda. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i vanilin šećer i mutite mikserom na maloj brzini 1-2 minuta, dok krem ne postane gladak i pahuljast. Mafine premažite ovim kremom i uživajte!

Pročitajte kako se prave mafini od maka punjeni čokoladom

BONUS VIDEO

Instagram/cookfasteatwell Mafini sa borovnicama

StvarUkusa/L.S.