Smokve su sada u sezoni, predivne su, sočne i mirisne, i od njih se prave odlični kolači. Pronašli smo za vas jednostavni recept za "mrvica" kolač sa smokvama, koji će oduševiti goste. Pravi se jednostavno, recept je na šolje i ovaj ukusni kolač sa smokvama može da napravi i potpuni početnik u kuhinji.
Ime je dobio zbog mrvica koje se posipaju po vrhu kolača i tokom pečenja postaju hrskave, pa je ovaj kolač prava poslastica za sve koji vole mirisno voće i krckavo, slatko pecivo. Evo kako se pravi "mrvica" kolač sa smokvama!
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 1 šolja biljnog ulja
- ½ šolje šećera
- ½ šolje smeđeg šećera
- ½ šolje vode
- 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje višenamenskog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1 ¼ kašičice mlevenog kardamoma
- Desetak svežih smokava
- Mrvice:
- ½ šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike belog šećera
- 2 kašike smeđeg šećera
- ¼ kašičice cimeta
- 5 kašika rastopljenog putera
- 1/2 šolje seckanih oraha
Kako se pravi "mrvica" kolač sa smokvama
Zagrejte rernu na 175C i podmažite kalup za čizkejk, ili kvadratni pleh. U velikoj posudi pomešajte jaja, ulje, šećer, vodu i ekstrakt vanile. Umutite da se sjedini i ostavite sa strane.
U maloj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kardamom. Umutite da se sjedini. Dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i lagano umutite da se sjedine.
Sipajte testo za "mrvica" kolač sa smokvama u pleh, i po vrhu poređajte smokve isečenom stranom na gore, u krug. Ostavite na stranu.
Da napravite mrvice, umutite brašno, prašak za pecivo, so, šećer i cimet dok se ne sjedine. Dodajte otopljeni puter i mešajte viljuškom dok se ne formira mrvica. Zatim umešajte orahe.
Pospite mrvice na smokve i kolač, ravnomerno rasporedite i pecite kolač 50-60 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista i suva. Ako vrh počne prebrzo da rumeni, prekrijte folijom dok se potpuno ne ispeče. Ostavite "mrvica" kolač sa smokvama da se ohladi i poslužite uz čaj ili za nedeljni ručak, a ovaj kolač je odličan i kada se podgreje.
Pročitajte i kako se pravi najukusniji džem od smokve!
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/B.Z.J.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem