Zaboravljena jela iz bivše Jugoslavije koja smo obožavali: Jednostavan rolat sa džemom

Rolat sa džemom je tako jednostavan i vraća nas u detinjstvo, a možete da ga pospete šećerom u prahu za dodatnu slatkoću.

Print screen / Instagram / ricetta.it

Sastojci:

  • 5 srednjih jaja na sobnoj temperaturi
  • 90 g brašna tip 00
  • 130 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prstohvat soli
  • 200 g džema od breskve ili bilo kog drugog džema po želji

Recept za jednostavan rolat sa džemom:

Za ovaj rolat prvo odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom žumanca sa skoro svim šećerom (ostavite kašiku sa strane) i sa vanilinim šećerom. Smesa treba da se udvostruči, da postane lagana i vazdušasta. Belanca takođe umutite mikserom i postepeno dodajte kašiku šećera koju ste sačuvali. Belanca treba da budu vazdušasta i sjajna.

Umućena belanca postepeno unosite u smesu žumanaca koristeći lopaticu pokretima odozdo prema gore. Dodajte i prosejano brašno uz stalno mešanje da se testo ne bi rastavljalo. Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite testo, dobro ga poravnajte. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 16-18 minuta.

Izvadite patišpanj iz rerne, i okrenite ga naopako na čist papir za pečenje. Umotajte patišpanj dok je još vruć, formirajući rolnu i koristite papir za pečenje. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, odmotajte ga i pomoću kašike premažite džemom. Dobro izravnajte i ostavite nekoliko mm praznine sa svih strana. Rolat ponovo umotajte u istom pravcu, zatvorite ga najlonskom folijom i ostavite da odstoji u frižideru sat vremena. Servirajte, isecite na male štrudlice i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i neodoljivi rolat punjen svežim sirom i jagodama.

Pročitajte i kako se pravi rolat od piškota sa pudingom i jagodama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama  instagram/thedailysaby

StvarUkusa