Najukusniji ekleri kao iz francuske pekare

Ekleri sa kremastim filom preliveni čokoladom imaju sve - fino pecivo, krem i čokoladu. Savršeni su za posebne prilike

Print screen / You Tube / Preppy Kitchen

Sastojci:

Za punjenje:

  • 40 ml punomasnog mleka
  • ½ mahune vanile podelite po dužini i ostružite semenke
  • 6 žumanaca
  • 133 g šećera 
  • 25 g kukuruznog skroba 
  • 1 kašika hladnog putera

Za pecivo:

  • 240 ml vode
  • 113 g putera isečenog na kockice
  • 1½ kašičice granuliranog šećera
  • ½ kašičice soli
  • 120 g višenamenskog brašna
  • 3 velika jajeta (plus 1 dodatno ako je potrebno)

Za čokoladnu glazuru:

  • 120 ml slatke pavlake za šlag
  • 113 g čokoladnih štanglica, grubo iseckanih

Pogledajte video kako se prave:

Recept za najukusnije eklere:

Za ove kolače prvo napravite fil. U srednjem loncu pomešajte mleko i mahunu vanile i dovedite do ključanja na srednjoj vatri. Odmah isključite vatru i ostavite da se natopi 15 minuta. Uklonite mahunu vanile. U činiji umutite žumanca i šećer dok ne postanu mekani, oko 1 minut. Dodajte kukuruzni skrob i snažno umutite dok ne ostanu grudvice. Umutite 40 ml mešavine vrućeg mleka dok se ne sjedini. Umutite preostalu mešavinu vrućeg mleka. Sipajte smesu kroz finu mrežastu cediljku nazad u šerpu.

Kuvajte na srednje jakoj vatri, uz lagano mešanje, dok se ne zgusne i polako provri, 3 do 5 minuta. Skinite sa vatre i umešajte puter dok se potpuno ne istopi i sjedini. Prebacite u čistu činiju i pritisnite plastičnu foliju direktno na površinu kreme. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ohladite najmanje 2 sata u frižideru ili dok ne budete spremni za serviranje. Krema se može napraviti do 24 sata unapred.

Za pecivo zagrejte rernu na 218 ° C. Pleh obložite papirom za pečenje. Pripremite veliku vreću za pecivo sa velikim okruglim prorezom. U velikoj šerpi pomešajte vodu, puter, šećer i so i pustite da proključa na srednje jakoj vatri, oko 5 minuta. Kada proključa, odmah skinite šerpu sa vatre. Mešajući drvenom kašikom, dodajte sve brašno odjednom, i snažno mešajte dok se sve brašno ne ugradi, 30 do 60 sekundi.

Vratite tiganj na srednju vatru i stalno mešajte 30 sekundi. Ostružite smešu u činiju i mutite mikserom na velikoj brzini. Dok mikser radi, dodajte 3 jajeta, jedno po jedno. Prestanite da mešate nakon svakog dodavanja da biste sastrugali ivice posude. Mešajte dok testo ne postane glatko i sjajno i dok se jaja potpuno ne uklope. Testo treba da bude gusto, ali treba polako i postojano da pada sa lopatice kada ga podignete iz posude. Ako se testo i dalje lepi za lopaticu, dodajte još jedno jaje i mešajte dok se ne sjedini. Pažljivo prebacite testo za pecivo u kesu za pecivo. Nanesite linije testa dužine 10 cm na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući prostora između svake. Trebalo bi da imate 8 do 10 linija testa.

Prstima umočenim u hladnu vodu izravnajte sve neravnine ili tačke testa koje ostanu na površini. Po želji možete lagano premazati testo jajetom pomešanim s vodom. Pecite 15 minuta. Smanjite toplotu na 190 ° C i nastavite da pečete dok se ne anduva i ne dobije svetlo zlatnosmeđu boju, još oko 25 minuta. Pokušajte da ne otvarate vrata rerne prečesto tokom pečenja. Kada dobije zlatnu boju, izvadite iz rerne i odmah probušite dve rupe na dnu eklera pomoću čačkalice, da biste pustili paru. Ostavite da se pecivo potpuno ohladi na rešetki.

Napravite rupu na kraju svakog ohlađenog peciva, ili dve veće rupe na dnu. Izvadite krem za pecivo iz frižidera i snažno je umutite dok ne postane gladak. Prebacite ga u vreću za pecivo opremljenu srednjim običnim vrhom ili vrhom dizajniranim za punjenje krofni. Nežno ubacite krem u eklere kroz rupe koje ste upravo napravili, punite ih sa dovoljno kreme da ispuni unutrašnjost, ali da ne iscuri. Vratite ih na rešetku kada su napunjene.

Za glazuru zagrejte krem u malom tiganju na srednjoj vatri dok ne počne da bledi i pari. Dodajte čokoladu i ostavite da odstoji 2 minuta. Umutite dok se ne istopi i postane glatko. Vrhove eklera umočite u toplu čokoladnu glazuru i stavite na mali pleh ili tanjir. Ohladite, nepokriveno, najmanje 1 sat da se glazura stegne, ili držite u frižideru dok ne budete spremni za serviranje. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najbolji brauni kolač.

Pročitajte kako se pravi lisnato testo punjeno kremom i džemom od borovnica

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za kolač sa čokoladom koji se topi u ustima  instagram/amna_foodie

StvarUkusa