Ruske kape su starinski kolač koji dosta podseća na čupavce, jer se pravi od mekankog biskvita, kokos i čokolade. Ono što ovaj kolač izdvaja je i kremasti fil, a ako niste vični u pripremi kolača donosimo vam jednostavniju verziju. Napravite lažne ruske kape, a umesto kokosa uvljajte ih u seckane lešnike.
Sastojci:
1 l mleka
170 g šećera
90 g brašna
2 ravne kašike skroba
1 kesica vanilin šećera
1 kašika putera
Još:
50 g mlečne čokolade
90 ml slatke pavlake
lešnik
Recept za lažne ruske kape sa čokoladom i lešnikom:
Kako se pravi "testo" za ruske kape
U šepru sipajte mleko, pa dodajte brašno i skrob. Lepo promešajte da ne ostanu grudvice, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte vanilin šećer i puter, pa lepo promešajte da se sastojci sjedine.
Sipajte smesu u čaše
U čaše sipajte hladnu vodu, malo zavrtite i prospite. Zatim u čašu sipajte vruću smesu i pokrijte providnom folijom, pa ohladite u frižideru nekih 5 sati. Treba dobro da se stegne. Izvadite lažne ruske kape iz čaša i presecite na pola. Zatim ivice uvaljajte u seckane lešnike. Istopite čokoladu sa slatkom pavlako, pa sipajte preko kolača.
Lažne ruske kape spremne za služenje
Ostavite kolače još malo da se stegnu u frižideru, pa služite. Ako želite umesto lešnika možete da ih uvaljajte u orahe, pistaće..., a umsto čokolade možete da ih prelijte nutelom, kikiriki puterom...
Pročitajte i ovo: Posne ruske kape
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem