Jednostavan čizkejk od šljiva

Čizkejk od šljiva može da postane zaštitni znak kasnog leta i rane jeseni. Savršen desert za svaku priliku.

Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g šljiva, prepolovljenih i izvađene koštice
  • 80 g šećera
  • 150 g keksa
  • 60 g putera
  • 500 g krem sira
  • 110 g šećera u prahu
  • 200 ml slatke pavlake

Recept za čizkejk od šljiva:

Kako biste napravili čizkejk, u manju šerpu na jakoj vatri pržite šljive nekoliko minuta, dok omekšaju. Ako ne ispuštaju dovoljno tečnosti, dodajte malo vode u tiganj.

Pojačajte vatru na najjače i dodajte šećer. Pržite 3-4 minuta ili dok se smesa malo ne zgusne. Ostavite da se ohladi i izblendirajte.

U međuvremenu, podlogu kalupa za torte prečnika 20 cm sa dnom koje se odvaja obložite papirom za pečenje. Izblendirajte keks dok se ne formiraju sitne mrvice. Prebacite u činiju i prelijte otopljenim puterom. Dobro izmešajte da se sjedini.

Sipajte mešavinu mrvica u pripremljeni pleh i čvrsto pritisnite poleđinom šolje ili kašike da napravite ravnomeran sloj. Ohladite u frižideru 30 minuta.

Stavite krem sir i šećer u prahu u činiju i drvenom kašikom ih umutite dok se dobro ne sjedine. U posebnu posudu za mešanje sipajte slatku pavlaku i mikserom umutite dok ne dobije mekane vrhove.

Lagano premešajte krem i 100 ml sosa od šljiva. Prebacite preko podloge od keksa i poravnajte špahtlom. Zatim sipajte preostali sos od šljiva po površni, u ravnomernom sloju.

Ostavite da se stegne u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Izvadite čizkejk iz kalupa i prebacite na tanjir za serviranje. Možda ćete želeti da napravite i karamel čizkejk sa kikiriki puterom kakav još niste probali.

Pročitajte i kako da napravite čizkejk od crne čokolade i višanja

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za čizkejk tiramisu  Instagram/giallozafferano

StvarUkusa