Sastojci:
Za koru:
- 250 g pšeničnog brašna
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 90 g putera
- 2 žumanca
Za krem:
- 2 belanca
- 80 g šećera
- 30 g kukuruznog skroba
- prstohvat vanilinog šećera
- 400 ml slatke pavlake
Za fil:
- 3 jabuke
- 50 g šećera
- 1/2 limuna
Recept za kremasti kolač sa jabukama:
Za ovaj kolač prvo pripremite testo. Stavite brašno, prašak za pecivo, so, šećer i hladni puter isečen na kockice, u blender. Sameljite dok se ne pretvori u mrvičastu masu. Dodajte žumanca pa ponovo izblendirajte. Trebalo bi da dobijete krupne mrvice koje će se spojiti ako ih stisnete prstima. Ako vam masa izgleda previše suva, dodajte 1-2 kašike hladne vode. Stavite 3/4 mase u tepsiju i pritisnite rukama, formirajući dno samo oko 1 cm. Preostalo testo stavljamo u frižider i počinjemo da pravimo fil.
Jabuke isecite, uklonite jezgro i oljuštite. Isecite na kocke. Pomešajte u šerpi sa šećerom i limunovim sokom. Kuvajte, mešajući, na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju (ali se ne raspadaju) i dok tečnost ne ispari. Skinite sa vatre i ostavite na stranu. Umutite belanca sa šećerom dok ne postane srednje čvrsto. U posebnoj posudi umutite pavlaku sa vanilom i skrobom dok da bude glatka.
Kombinujte sa belancima i lagano mešajte lopaticom pokretima odozdo prema gore. Izvadite patišpanj sa iz frižidera. Stavite jabuke na testo i izravnajte ga. Preko jabuka rasporedite krem, a zatim ravnomerno rasporedite ostavljenu četvrtinu testa. Stavite u rernu zagrejanu na 160 stepeni i pecite oko 50 minuta.
Kolač će narasti, a zatim se malo slegnuti nakon hlađenja – to je normalno. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na 4-6 sati da se stabilizuje. Izvadite iz frižidera i servirajte. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i brz i jeftin kolač sa đumbirom i medom.
Pročitajte i kako da napravite urmašice sa mlevenim keksom, na šoljice
BONUS VIDEO
StvarUkusa