Ljubitelji čokoladnih kolača biće oduševljeni ovim receptom. Mekani biskvit natopljenim raskošnim čokoladnim filom, pa posut kakaom je poslastica kojoj niko neće odolite. Ovaj čokoladni kolač mogu svi da naprave, a kombinacija sastojaka je pun pogodak. Ako su vam se najavli gosti ili prijatelji, obavezno ih počastite ukusnim desertom.
Sastojci:
- 30 g čokolade
- 50 g putera
- 2 jajeta
- 95 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 70 ml mleka
- 20 ml vode
- 70 g brašna za kolače
- 30 g kakaoa
- 5 g praška za pecivo
- Za fil:
- 130 ml slatke pavlake
- 50 g čokolade
- 1 kašika šećera
Recept za čokoladni kolač sa slatkom pavlakom:
Napravite koru
Penasto umutite žumanca sa kašikom šećera, pa u tu smesu sipajte mleko, vodu i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa u smesu dodajte čokoladu koju ste otopili sa puterom. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, pa špatulom lagano promešajte. Belanca umutite, pa dodajte preostali šećer (70 g) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte u smesu sa žumancima i lagano sjedinite.
Pecite kolač
Dobijenu smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom, pa poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30-35 minuta.
Napravite ganaš
Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom (30 ml), a ostatak (100 ml) umutite sa šećerom. U umućenu slatku pavlaku dodajte ganaš i lagano promešajte. Premažite preko kolača i pospite kakaom. Isecite na kocke kada se ohladi.
Pročitajte još: Najlepši čokoladni kolač
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus