Sastojci:
- 230 g starog belog hleba ili francuskog bageta
- 75 g putera
Mlečna mešavina:
- 360 ml punomasnog mleka
- 160 ml slatke pavlake
- 3 srednja jajeta
- 100 g šećera
- 0,25 kašičice ekstrakta vanile
Za jabuke:
- 4 velike jabuke
- 50 g suvog grožđa, po želji namočenog u rum preko noći
- 0,5 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašike šećera za posipanje jabuka
Dodatno:
- 0,5 kašičice putera, za pleh
- 2 kašike prezle za pobrašniti tiganj
- 2 kašike šećera u prahu za posipanje kolača
Pogledajte kako se pravi:
Recept za kolač od hleba i jabuka:
Za ovaj kolač prvo 50 g suvog grožđa potopite u rum preko noći. Pleh namažite puterom i pospite prezlom. Napravite mlečnu mešavinu tako što ćete umutiti 360 ml punomasnog mleka, 160 ml slatke pavlake, 100 g šećera, 3 srednja jajeta i 0,25 kašičice ekstrakta vanile u velikoj posudi. Nasecite hleb na komade debljine oko 1,5 cm. Oljuštite 4 velike jabuke i iseckajte ih na tanke kriške. Umočite kriške hleba u mlečnu mešavinu, pustite da se natapaju i poređajte ih u tepsiju da formiraju donji sloj.
Hleb prekrijte isečenim jabukama, pospite sa 2 kašike šećera, suvim grožđem i završite posipanjem mlevenog cimeta preko svega. Preostali hleb natopite u mlečnu mešavinu i stavite ga preko jabuka. Prelijte ostatke mešavine mleka na vrh i nežno pritisnite viljuškom. Hladni puter nasecite na tanke komade i njima ravnomerno prekrijte površinu kolača. Zagrejte rernu na 171 °C sa ventilatorom. Pecite 40 minuta dok površina ne postane zlatna i hrskava. Pre serviranja pospite sa 2 kašike šećera u prahu. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa cimetom i kafom.
Pročitajte kako da napravite čokoladni lava kolač
BONUS VIDEO
StvarUkusa