Sastojci:
Za kore:
- 200 ml vode
- 125 g margarina
- 200 ml brašna
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 5 jaja
Za krem:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 3 pudinga od vanile
- 250 g margarina
- 2 kašike šećera
Dodatno:
- 200 g višanja
- 500 ml slatke pavlake
- šećer u prahu za posipanje
Recept za kolač karpati:
Kako biste napravili ovaj kolač pustite 200 ml vode da provri, pa dodajte 125 g margarina i pustite par minuta da kuva. Nakon toga smesu prebacite u činiju i dodajte brašno, malo soli i prašak za pecivo pa umutite mikserom, dok ne dobijete gustu smesu. Umutite i jaja, jedno po jedno.
Rernu zagrejte na 200 stepeni C. Obložite tepsiju papirom za pečenje i istresite polovinu smese. Pecite je 15 minuta. Zatim izvadite iz rerne i pustite da se ohladi, pa ispecite drugi deo smese. U međuvremenu u vruće mleko umešajte 3 pudinga i šećer, pa mešajte žičanom mutilicom na laganoj vatri, sve dok se ne zgusne. Nakon što se smesa ohladi ubacite 2 kašike šećera i mutite mikserom kako biste dobili krem.
Kolač slažite tako što ćete na prvu koru da rasporedite krem, pa preko toga stavite višnje, zatim šlag, pa drugu koru. Ostavite u frižideru nekoliko sati. Pre serviranja pospite šećerom u prahu i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa orasima i urmama.
Pročitajte i kako se pravi praznični kolač od suvog voća
BONUS VIDEO
StvarUkusa